Valuutalaenud ohustavad Ida-Euroopa stabiilsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraeus pank Bukarestis
Piraeus pank Bukarestis Foto: SCANPIX

Suur osa Ida ja Kesk-Euroopas välja antud laenudest põhinevad teiste riikide valuutadel: Šveitsi frankidel või eurodel.

Näiteks võib probleeme tekkida Ungari laenajatel kui forint langeb oluliselt Šveitsi frangi suhtes. Kuna kodulaenud on väljastatud frankides muutuks laenude tagasimaksmine kulukamaks, vahendab Financial Post.

Laenamist võõrvaluutas peetakse üheks suuremaks ohuks piirkonna rahalisele stabiilsusele.

Bulgaaria kohta käivast uuringust selgus, et pangad ei taha väljastada suuri ja pikaajalisi laene Bulgaaria levides. Valuutas laenati ka panga initsiatiivil, uuringu kohaselt oli ligi kolmandik sealseid laene eurodes. Veerandil juhtudest oli kliendid sunnitud eurodes laenama, kuigi algne laenuavaldus oli tehtud Bulgaaria valuutas.

Viimastel kuudel on kasvanud surve pankadele väljastada laene kohalikus valuutas. Selle aasta juunis pöördus Euroopa Keskpank erapankade ja riikide poole, kus asuvad Ida-Euroopas tegutsevate  pankade peakontorid, üleskutsega valuutas antud laenude vähendamiseks.

Poola ja Ungari on julgustanud panku teavitama kliente taoliste laenude ohtudest ning kitsendama kriteeriume võõrvaluutas antavate laenude väljastamiseks vahendab voxeu.org.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles