Tõusev nafta hind ja sanktsioonide edasilükkamine tugevdavad rubla

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rublad.
Vene rublad. Foto: SCANPIX

Vene rubla on valuutaturgudel tõusnud juba üle nädala, kerkides täna 1,7 protsenti tasemele 56,73 rubla ühe USA dollari eest. Rublat tõukavad analüütikute sõnul tagant Jeemeni kodusõja mõjul kerkiv nafta hind ja ka tõik, et Ida-Ukraina relvarahu tõttu on Lääs lükanud edasi täiendavate sanktsioonide kehtestamise Venemaale.

Kui veel hiljuti maksis üks dollar üle 80 rubla, siis nüüd läheneb Venemaa rahvusvaluuta pidurdamatult tasemel 55 rubla dollari eest. «Ei saa välistada, et rubla jõuab juba sel nädalal 55 taseme juurde,» vahendas Reuters Alfa-Forexi analüütiku Andrei Dirgini kommentaari.

Ka euro suhtes on rubla tugevnenud, tõustes täna 0,8 protsenti tasemele 62,49 rubla ühe euro eest.

ING panga analüütik Dmitri Polevoi ütles, et terav rubla tõus täna hommikul sundis paljusid rublas lühikesi positsioone omanud kauplejaid oma positsioonid kinni panema, niimoodi tõusu tagant ergutades, vahendas Business Recorder.

Rubla kurssi tõukas tagant ka see, et sel nädalal tuli Venemaal tasuda mitmed maksud, sh ressursimaksud, käibemaks ja aktsiisid. Et makse tuleb maksta rublades, vahetasid Venemaal tegutsevad ettevõtted oma välisvaluutavarud rublade vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles