Odav elekter pärineb Põhjamaadest

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimastel nädalatel on keskmine elektri börsihind Eestis püsinud napilt 30 euro juures MWh kohta. NPS Balti regiooni juht Ingrid Arus ütles, et see on kevadel tavapärane ja odav elekter pärineb Põhjamaadest.

«Võtsin välja võrdluseks ka eelmise aasta sama perioodi hinnad ja pean ütlema, et ega Eesti piirkonna hinnad väga erinevad ei ole - nädalas hinnavahe praktiliselt nullist kuni 2 EUR/MWh kohta,» kirjeldas Arus.

«Piiriülesed võimsused ja ka nende ajutine vähendamine (näiteks Estlink1 väljasolek) ei ole hindadele suurt mõju erinevates piirkondades avaldanud. Ka kõik teised tegurid, mida analüüsisin on enam-vähem samal tasemel, kui eelmisel aastal. Näiteks tarbimine, hüdroreservuaaride tase Põhjamaades, tootmine. Vett on küll tunduvalt vähem Lätis, kuid samas katab nende oma hüdroelektrijaamade toodang + soojusjaamades toodetud elekter enam-vähem ära kogu Läti tarbimise,» selgitas Arus.

Kokkuvõttes saab Aruse sõnul öelda, et piisavad ülekandevõimsused Soomega on taganud meile Põhjamaades toodetud odavama elektrienergia sissevoolu, mis on hoidnud elektrienergia hinda Eestis madalal tasemel. Seda on toetanud Eesti enda ekspordirežiimis olek, elekter liigub Eestist edasi lõuna suunas - Lätti ja Leetu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles