Venemaa paneb müüki varemarvatust rohkem riigivara

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha Moskvas
Võidupüha Moskvas Foto: Raigo Pajula

Venemaa plaanib järgmise viie aasta jooksul riigiettevõtete erastamisest teenida 50 miljardit dollarit (603 miljardit krooni), kinnitas idanaabri rahandusminister Aleksei Kudrin.

Venemaa investorite tippkohtumisel tehti teatavaks erastamiskava, mille kohaselt müüakse riigivara viie aasta jooksul keskmiselt 10 miljardi dollari eest aastas. See on suurem kui varasem kava, mis nägi ette varade müüki 29 miljardi dollari eest kolme aasta jooksul.

Kudrin selgitas, et erastamisnimekirja on lisatud uusi ettevõtteid, kuid ei täpsustanud, milliseid. Algselt oli plaanis müüa 10 ettevõtet, kaasa arvatud suurim kütusefirma Rosneft, Venemaa raudtee ja föderaalsed energiajaotusvõrgud, vahendab Reuters.

Kava kohaselt alustatakse ettevõtete müügiga 2011. aastal. Riigile kuuluva erastamisfirma VTB Kapital juht Juri Solovjov, kes tõenäoliselt hakkab ka müügitehinguid juhtima, väitis, et võib-olla tehakse kaks infrastruktuuri ja finantssektorit puudutavat tehingut juba sellel aastal.

Hetkel on olukord müügiks soodne, kuid hinnad võivad maailmaturul suuresti kõikuda. Kui hindade langus on väike, alla 20 protsendi, müüakse ettevõtted vastavalt kavale. Suurema hindade languse korral peab asja Solovjovi sõnutsi uuesti kaaluma.

Ettevõtete müük oleks suurim erastamine Venemaal alates 1990ndatest aastatest. Reutersi väitel on mõned analüütikud plaani suhtes kahtleval seisukohal, kuna Venemaa varasemad erastamislubadused ei ole teoks saanud.

Seekord on valitsusel aga raha vaja eelarvepuudujäägi täitmiseks ja sotsiaalkulude katteks ajal, kui ukse ees seisavad 2012. aasta presidendivalimised.

Müügiga plaanitakse edasi minna vaatamata mõne ettevõtte juhi vastuseisule.

Erastamine on Venemaa majanduse ajakohastamise võtmeküsimuseks. Sellega loodetakse tagada, et tulevikus jõuab Venemaa majanduskasv järele teiste arenevate riikide kasvule, ütles Kudrin. Järgmisel kolmel aastal on Venemaa eeldatav majanduskasv 4 protsenti, mis on pool Hiina eeldatavast kasvust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles