Ateena käis tervisekassa kallal

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahahädas Kreeka valitsus teeb kõige muu hulgas tühjaks ka Ateena metroo šeifid ja pangakontod. Pildil inimesed Ateena metroojaamas rongi ootamas.
Rahahädas Kreeka valitsus teeb kõige muu hulgas tühjaks ka Ateena metroo šeifid ja pangakontod. Pildil inimesed Ateena metroojaamas rongi ootamas. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Kreeka valitsus on lasknud käiku raviteenusteks ettenähtud raha ja Ateena metroo kassa, et end pinnal hoida ja võlgu teenindada.

Kuu lõpus tuleb valitsusel välja maksta 1,7 miljardi euro eet palku ja pensioneid, 9. aprillil tuleb aga Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) tasuda 450 miljonit eurot laenuraha.

Nii Kreeka valitsuses kui euroala ametnike ringis ollakse veendunud, et mõlemaks asjaks raha ei jätku, kirjutab Financial Times.

Samal ajal on Kreekale alles jäänud 7,2 miljardit abiraha-eurot külmutatud, kuna riik ei suuda tõestada nõutud reformide teostamist. Euroopa Komisjonis on taas hakatud uurima kapitalikontrolli kehtestamise võimalusi juhuks, kui Kreekas peaksid ebakindla olukorra tõttu puhkema pangajooksud.

«Kreeklased on minuti kaugusel keskööst,» ütles konsultatsioonifirma Eurasia Group Euroopa peaanalüütik Mujtaba Rahman. «Valitsus on kuristiku veerel ja võib vabalt alla kukkuda.»

Eile paluti Kreeka riikliku tervishoiuteenistuse ametnikel anda valitsuse kasutusse üle 50 miljoni euro reservist, millest pidi kaetama võlgnevusi meedikutele. Kuu alguse poole peeti ootamatult kinni ligikaudu 150 miljonit eurot eelarveraha, mis oli mõeldud niigi virelevate haiglate varustamiseks.

Samal ajal on valitsus kahmanud kokku üle 600 miljoni euro jagu riigifirmade raha, nende hulgas Ateena metroolt, linna veevärgilt ja riiklikult energiafirmalt PPC. Umbes 300 miljoni euro jagu ELi põllumajandustoetusi läks aga ametnike sõnutsi käiku riigiteenistujatele palkade maksmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles