Haigekassa: reservidest ei jätku ravijärjekordade lühendamiseks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Danilov.
Hannes Danilov. Foto: Toomas Huik

Haigekassa juht Hannes Danilov ütles, et ka võimalikust reservide kasutuselevõtmisest ei jätku tulevikus tervishoiutöötajate palgatõusuks, ravijärjekordade lühendamiseks ja tervishoiuteenuste hinnatõusu katmiseks.

Haigekassa eelarve on kokku umbes 11,5 miljardit krooni, millest tervishoiuteenustele on ette nähtud 8 miljardit krooni.

Ravikindlustust rahastatakse sotsiaalmaksu ravikindlustuse osast. Kui kogu majandusolukord järsult halvenes, halvenes ka maksulaekumine. Ravikindlustuse tulud on langenud aastatel 2008-2010 ligi 15 protsenti ehk 1,7 miljardit krooni.

Vastavalt haigekassa seadusele kaetakse vähemlaekumisi reservide arvelt või kulude kärpimisega. Danilovi sõnul on haigekassa kasutanud nii reserve kui vähendanud kulusid. Möödunud aastal vähendati nii ostetavate ravijuhtude arvu kui ka tervishoiuteenuste hindu.

Ta lisas, et reservid on ette nähtud ravikindlustuse hüvitisteks aegadel, kui laekuv tulu ei ole piisav planeeritud kulude katmiseks. Suured reservid kogunesid aastatel 2005-2008, kui tulud olid planeeritust tunduvalt suuremad. Kogu laekuvat raha jooksvalt kulutada polnud otstarbekas, kuna see oleks niiöelda headel aegadel toonud kaasa hüppelise kulude ja mahtude kasvu ning hiljem, halbadel aegadel, järsu languse. Selline kõikumine ei ole tervishoiusüsteemi toimivusele kasulik.

«Tänu reservide kasutamisele ei ole praegusel majanduslanguse ajal tehtud väga suuri kärpeid mahtudes ja hindades. Reservi kasutasime seaduses lubatud maksimaalses määras ära 2009. aastal ja kasutame ka tänavu. Selleks on planeeritud ligi 300 miljonit krooni. Praeguse prognoosi järgi kavatseme suures mahus jaotamata tulemit kasutada ka järgmistel aastatel,» rääkis Danilov.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles