Kuidas töövestlusel oma suurimatest läbikukkumistest rääkida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööintervjuu.
Tööintervjuu. Foto: SCANPIX

Lisaks oma suurimate saavutuste kirjeldamisele tuleb tööintervjuu käigus tihtipeale vastata ka küsimustele, mis puudutavad suurimaid tööalaseid läbikukkumisi. Business Insider annab nõu, kuidas sellest situatsioonist auga välja tulla.

Esiteks, jää rahulikuks. Hinga sügavalt sisse ja ütle midagi sellist : "See on väga hea küsimus. Ma pean paar sekundit selle üle mõtlema."

Mõtle paar sekundit ning järgi oma loo jutustamisel neid nelja sammu.

Vali tõeline läbikukkumine

Ära ürita olukorrast välja vingerdada, rääkides sellest, kuidas kunagi ülikoolis said mingis aines kehva hinde. Kuigi on arusaadav, et soovid tulevasele tööandjale head muljet jätta ning oma tõelised äpardumised maha vaikida, tuleks intervjueerija esitatud soovile vastu tulles rääkida siiski tegelikest läbikukkumistest. Kui soovitakse spetsiifilist tööga seotud lugu, vali pigem midagi kaugemast minevikust. Vali situatsioon, kus sinu tegevuse või tegevusetuse tõttu oli mingi teatud osa üsna olulisest ülesandest või projektist kehvema resultaadiga, kui oleks võinud oodata. See ei tähenda, et peaksid rääkima mingist täiesti läbikukkunud ülesandest või projektist.

Defineeri läbikukkumine

Üheks põhjuseks, miks tööandjad tahavad, et kandidaadid töövestlusel oma äpardustest räägiks, on tegelikult huvi selle vastu, kuidas kandidaat enda jaoks läbikukkumist üldse defineerib.

Näiteks ei pruugi läbikukkumist defineerida mitte lihtsalt eesmärgi mittetäitmisena, vaid ka ressursside raiskamisena - kui eesmärgini küll lõpuks jõutakse, kuid selleks kulub plaanitust rohkem ressursse, võib seda samuti läbikukkumisena näha.

Räägi oma lugu

Enda lugu rääkides tuleks kiiresti asja tuumani jõuda ning hoiduda liigsest teatraalsusest. Intervjueerijaid huvitab see, kuidas sa läbikukkumistega toime tuled ning sellele tulekski keskenduda. Räägi konkreetsest situatsioonist, ära õigusta ennast, kirjelda valesti tehtud asju ning jäta välja välised tulemust mõjutanud tegurid.

Räägi, mida sa läbikukkumisest õppisid

Läbikukkumise kirjeldus tuleks kindlasti lõpetada positiivse noodiga ehk lühidalt kokku võtta kõik õppetunnid, mis sa selle käigus said. Räägi, miks sinu arvates asjad läksid nii nagu nad läksid ning mida sa täna samas olukorras teisiti teeksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles