Jaapani keskpank sekkus üle kuue aasta esimest korda jeeni kurssi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapan.
Jaapan. Foto: SCANPIX

Jaapani keskpank sekkus täna esimest korda pärast kuueaastast vaheaega valuutaturgudel toimuvasse ja müüs rahvusvaluutat, püüdes sellega langetatada dollari suhtes viimase 15 aasta rekordtasemele kallinenud jeeni kurssi.

Keskpanga sekkumiste tulemusena kerkis dollari kurss jeeni suhtes 82,87 tasemelt 84,99 jeeni tasemele. Jaapani rahandusminister Yoshihiko Noda sõnul sekkuti rahaturgude tegevusse suurte kursikõikumiste takistamiseks, vahendab Associated Press.

Jeen tõusis viimase 15. aasta kõrgemaile tasemele pärast seda, kui oli saanud selgeks, et riigi peaministrina jätkab Naoto Kan.

Kallis jeen halvendab Jaapani suurettevõtete ekspordivõimalusi, sest muudab nende tooted välisturgudel kallimaks. Samas kaotavad ettevõtted ka osa tuludest, kui soovivad kasumi kodumaal välja võtta.

Rahandusminister Noda kinnitas, et Jaapan tegutses üksinda ning sekkumisega ei olnud seotud teised keskpangad. Seetõttu võib mõnede analüütikute sõnul jeeni kursimuutus jääda lühiajaliseks.

2003. aasta ja 2004. aasta jaanuari vahel müüs Jaapan 35 triljonit jeeni, et takistada deflatsiooni ja aeglustada jeeni kallinemist teiste valuutade suhtes. Sekkumine ei suutnud aga peatada jeeni aeglast tõusu.

Üks põhjusi, miks keskpankade tegevus valuutakursside muutmisse sekkumisel on praegusel ajal väiksema eduga, on viimamastel aastatel toimunud valuutakauplemise mahtude suurenemine. Alates 2007. aastast on igapäevane käive tõusnud 20 protsenti, 4 triljoni dollarini.

Hiljuti loobus Šveitsi keskpank finantsriisi algusest alates kiirelt tõusnud frangi kursi langetamise katsetest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles