Hiinlased on üle võtmas Pirellit

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirelli rehvid on kasutusel ka F1 sarjas.
Pirelli rehvid on kasutusel ka F1 sarjas. Foto: Photo4 / LaPresse

Hiina rehvide, väetiste ja kemikaalide tootja ChemChina ostis 26,2 protsenti Pirelli aktsiatest ning plaanib kätte saada 90 protsenti kuulsast rehvifirmast ja seejärel see siis börsilt ära tuua.

Hiina riigifirma ChemChina ostis Pirelli suurimalt osanikult, investeerimisfirmalt Cam Finanziaria (CamFin) 26,2 protsenti Pirellist, makstes 15 eurot aktsiast. Tehing tõstis kogu Pirelli väärtuse 7,1 miljardi dollarini; kuid investorid ootavad ülejäänud aktsiate eest ilmselt kõrgemaid pakkumisi, sest Milaano börsil kerkis Pirelli aktsia hind täna 15,76 euroni, vahendab Bloomberg.

ChemChina ja CamFin on kokku leppinud koostöös, mille siht on Pirelli enamuse omandamine ja ettevõtte börsilt äratoomine. Kokkuleppe kohaselt reinvesteerib CamFin osa praeguse tehingu tulust uuesti Pirelli aktsiatesse. Viimane leiab aset, kui ChemChina kas üksi või koos CamFiniga suudab kätte saada üle 90 protsendi Pirellist.

Kogu Pirelli ost oleks suurim Hiina investeering Itaalias ning annaks hiinlaste riigifirmale ligipääsu tipprehvide sektorisse. Koostöö ChemChinaga omakorda võimaldaks Pirellil kahekordistada oma veoautorehvide produktsiooni ja avada Aasia turud, kus juba otsib oma sisenemisvõimalusi Euroopa rehvitootjate esiduo, prantslaste Michelin ja sakslaste Continental.

CamFin kuulub Pirelli juhile Marco Tronchetti Proverale ja Vene naftafirmale Rosneft.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles