Lehman Brothersi matusekulud ulatuvad üle 2 miljardi dollari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut.
Üks Lehman Brothersi paljudest kontoritest pärast pankrotti minekut. Foto: AFP / Scanpix

Kokkuvarisenud suurpanga Lehman Brothersi pankrotimeneluse kulud tõusevad üle 2 miljardi dollari, vaatamata sellele, et mõned advokaadid on pakkunud oma teenust soodushinnaga.

Lehmani haldurite arved USAs olid juulikuu seisuga 917 miljonit dollarit ning peaksid septembris ületama 1 miljardi dollari piiri. Londonis on suurpanga Euroopa haru «matusekulud» hetkel hinnanguliselt 900 miljoni dollari peal.

USAs töötab Lehman Brothersi sulgemise kallal üle 1000 inimese. Londonis on haldurfirma PricewaterhouseCoopersi poolt nimetatud projektiga siiamaani ametis üle 300 inimese.

Kuigi numbrid tunduvad meeletult suured, ütlevad pankrotieksperdid, et arvestades Lehmani bilanssi kokkukukkumise hetkel - 691 miljardit dollarit – on kulud siiski väikesed.

Chicago ülikooli õigusteaduste professor Douglas Baird ütles, et teiste kuulsate pankrottide, näiteks WorldComi ja Enroni juhtumite puhul ulatusid kulutused 1-2 protsendini varadest. «Kui vaatame vastavat protsenti Lehmani puhul, siis on tegemist taskurahaga,» ütles Baird.

Kohtu määratud komitee, mida juhatab endine valitsuse palgavalvekoer ja täna BP kahjufondi eest vastutav Kenneth Feinberg, on suutnud advokaatide ja audiitorite tasusid 5,2 miljoni dollari võrra kärpida. Võimalusi selleks on olnud erinevaid, alates ebatäpsustest kulutuste esitamisel kuni ülepaisutatud summade nõudmiseni ületunnitöö eest.

Mõned USA advokaadid on hindu ka alla lasknud. Jenner & Blocki partner Anton Valukas, kes tänavu ka uurijatepoolse raporti esitas, langetas oma firma tasusid 10 protsenti. Summa tuli sellest hoolimata 54 miljonit dollarit.

Tuleval aastal tõotavad tasud aga langeda, kuna üha rohkem tööd saab ühele poole.

Seetõttu on nii USAs kui Euroopas mõeldud konsultatsioonifirmade asutamisele, et kasutada ära Lehmani sasipuntra lahtiarutamisest ammutatud oskused ja vilumused.

USAs on Lehmani pankrotiga tegelev restruktureerimisfirma Alvarez & Marsal loonud Legacy Asset Management Company ehk Lamco, et hoida palgal endiseid Lehmani töötajaid ja hallata kommertslane, kinnisvara, derivatiive ja erainvesteeringuid, mida tuleb kokku umbes 60 miljardi dollari väärtuses.

Alvarez & Marsali kaasasutaja ja Lehmani tegevjuht Bryan Marsal ütles, et «summa, mille kreeditorid tagasi saavad, ületab mäekõrguselt A&M professionaalide töötasud ja üldse kõik advokaaditasud ja muud kulud kokku».

Lisaks Lehmani tööle turundab Lamco oma oskusteavet riskantsete varade vallas ka teiste klinetide ja investorite seas.

Endine Lehmani riskijuht Euroopas Tom Bolland, kes juhib hetkel panga «pankrotiosakonda» Euroopas nimega LBIA, ütles: «Meil on kujunenud välja kõrgtasemel ja ülimalt kvalifiteeritud toetusvõrgustik.»

«See klient lõpeb ühel päeval otsa, kui nii võib öelda,» ütles Bolland, pidades silmas Lehmanit. «Mis aga ei tähenda, et me tulevikus uusi ei võiks aretada.»

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles