Millal on palgaläbirääkimiste alustamiseks õige hetk?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millal on palgaläbirääkimiste alustamiseks õige hetk?
Millal on palgaläbirääkimiste alustamiseks õige hetk? Foto: PantherMedia

Palgaläbirääkimised on iga tööotsija jaoks keeruliseks tegevuseks - ihaldatava resultaadi jaoks tuleb alati tunnetada enda positsiooni tugevust ning leida õige ajastus endapoolsete soovide esitamiseks, kirjutab Business Insider.

Palgaläbirääkimiste alustamist tuleks kaaluda nende nelja olukorra puhul.

Sulle on esitatud ametlik palgapakkumine

Enne tööandja esmast palgapakkumist enda algatusel omapoolsete palgatingimuste esitamine on tööotsijate seas levinud veaks. Kehtib lihtne reegel: sul on läbirääkimistel palju rohkem võimu, kui sa tead, et tööandja on sinust selgelt huvitatud. Seega tuleks läbimõeldud vastupakkumine esitada ainult juhul, kui sulle on esitatud ametlik palgapakkumine, mis jääb alla sinu ootuste. Kui sa ootad veel ametlikku pakkumist, tuleks enda palgasoovide esitamisest pigem hoiduda.

Sa oskad täpselt defineerida kasu, mille sinu palkamine ettevõttele kaasa toob

Üks oluline asi, mida meeles pidada on see, et sinu tulevasi tööandjaid ei huvita see, kui kõrged on sinu üüri-, pangalaenu- või autoliisingu kuumaksed. Neid huvitab ainult see, kui palju suudad sa neile igapäevaselt kasu tuua. Seega, kui oled otsustanud alustada kõrgema palga nimel läbirääkimisi, pead sa suutma ka selgitada, miks sa seda palka väärt oled ning kui suurt lisakasu ettevõte sinu tööst saab.

Kui sa tead, et sinu suhtumine töökohta halveneb

Kui sa oled pakutud palganumbrit nähes ärritunud, pettunud või lausa vihane, peatu hetkeks ja mõtle, kuidas mõjutaks selline palk sinu töössesuhtumist teatud ajaperioodi nagu kuu või kolme kuu möödudes. Kui sa leiad, et pakutud palganumber hakkab sinu motivatsiooni mõjutama, tuleks esitada vastupakkumine või jätkata oma karjääri mõne teise tööandja juures, kes oskab sinu panust vääriliselt hinnata.

Kui sa keeldud tööpakkumisest, juhul kui palganumber ei ole suurem

Kõige rumalam asi, mida teha, on peale pettumustvalmistavat esmast palgapakkumist kandideerimisest lihtsalt loobuda. Kui sulle töö ja ettevõte tegelikult meeldivad, tuleks kindlasti kaaluda vastupakkumise esitamist ja läbirääkimiste jätkamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles