Reisifirma paneb kliendi raha lennuki stardini turvakontole

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finncommi lennuk.
Finncommi lennuk. Foto: Raigo Pajula

Homsest reiside müüki alustav reisikorraldaja Up Travel võtab klientide saamiseks kasutusele uut tüüpi teenuse, milleks on panga turvakonto. 

Pakettreisi eest tasub klient raha panga deposiit- ehk turvakontole, kust see vabaneb ja kantakse reisikorraldajale alles pärast lennuki õhkutõusmist. Kui reisi ei toimu, saab klient oma raha tagasi.

Pärast lennuki starti vabaneb pangadeposiit ja pank kannab reisija tasutud summa reisikorraldajale. Up Traveli juhatuse liige Elmo Somelar selgitas, et sellega on tagatud, et reisikorraldaja ei saa reisija  tasutud ettemaksu oma muudeks vajadusteks ära kulutada. «Kasutades turvakontot, oleme loonud tarbija seaduslikule kaitsele ühe lisakaitse ehk niinimetatud «raha tagasi» garantii.»

Juhuks, kui mõni lennufirma või hotell peaks siiski ettemaksu nõudma, lubas Somelar kaasata täiendavaid käibevahendeid. «Vajadusel võtan oma teiselt firmalt laenu,» lubas ta. Reisijate reisilt tagasi toomine, kui selline vajadus peaks tekkima, on tagatud juba turismiseaduses nõutud tagatisega, milleks Up Travelil on praegu 500 000 krooni, kuid mis hakkab kasvama koos käibega.

Reisifirma koostööpartneri Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni juhi Tauno Vanaselja hinnangul peaks taoline teenus mõjuma hästi tarbijate kindlustundele.

Somelari sõnul, kes on ise suur reisihuviline, viis teda uut tüüpi turismifirma loomiseni kevadel tuhapilvedest alguse saanud reisikorraldajate ebaõnnestumiste jada. Up Traveli meeskonnas on neli inimest, nende seas ka endised Top Toursi töötajad Liina Pihu ja Lea Lehestik. Somelari sõnul jäi selle firma tegevuse lõpetamisel üle häid spetsialiste, kes ei saa kuidagi vastutada juhtide vigade eest.

Up Traveli müügijuht Liina Pihu ütles, et ainult odava hinnaga reisijat enam ei meelita, puhkus peab andma rahulolu ja jätma soovi edaspidigi reisile minna.

Turismifirmade liidu tegevjuht Kersti Kont ütles, et kuuleb uuest teenusest esimest korda, kuid kõik, mis annab kliendile kindlustunde ja teda kuidagi ei seo, on teretulnud.

Tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski ütles turvakonto kasutuselevõtu kohta, et juhul kui see suurendab reisijate kindlustunnet reisi mittetoimumise puhul, võib seda igati positiivseks pidada.

Ta lisas, et ei saa UpTraveli tegevust hetkel rohkem kommenteerida, kuna ametil ei ole piisavalt infot ja kõiki kaasnevaid asjaolusid pole uuritud.

Taust:

Reisiettevõtja Up Travel OÜ
Asutatud: registrisse kantud 2. juuli 2010
Osakapital: 100 000 krooni
Majandustegevuse registris registreeritud 25.august 1020.
Tagatis: 500 000 krooni
Asutaja ja osanik: Elmo Somelar, kes on seotud ka kinnisvarafirmaga ESK Grupp, põllumajanduse vallas tegutseva ettevõttega Sentafarm, Akzo Nobeli soolatehaste esindaja Eesti Soolakaubanduse OÜga, toitlustusfirmaga Tähe Köök OÜ ja toiduainetööstuses kasutavate maitse- ja lisaainete, aroomide ja ekstraktide ning seadmete ning tarvikute hulgimügiga tegeleva Scarpio OÜga.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles