Kaspersky nimetas luuresidemete avaldajaid kaabakateks

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eugene Kaspersky ja Venemaa president Dmitri Medvedjev Kaspersky Labsi kontoris.
Eugene Kaspersky ja Venemaa president Dmitri Medvedjev Kaspersky Labsi kontoris. Foto: SCANPIX

Viirusevastase tarkvara tootja Kaspersky Lab omanik Jevgeni Kaspersky nimetas väljamõeldisteks majandusuudiste agentuuri Bloombergi poolt reedel avaldatud artikli, mis näitas tuntud ettevõtte seoseid Venemaa luureasutustega.

Kaspersky avaldas reedel oma blogis selgituse, et Bloombergi lugu on ammutatud ettevõtte siseinfot kasutades, vahendas RBK. „Peab alles välja selgitama kaabakate nimed, kes sellist siseinfot andsid. Ja mida nad välja kaevasid? – Mitte midagi,“ kirjutas Kaspersky.

IT-ärimehe selgituste kohaselt on kolmandik Bloombergi materjalist tõepärane, avalikul informatsioonil põhinev,  mis leidub ettevõtte veebilehel avaldatud aruannetes. „Oluline osa materjalist on ebatõde. Avalik vale,“ lisas Kaspersky.

Kaspersky Lab müüb andmeturbetarkvara, sealhulgas antiviirusi, mida soovitavad mitmed suurtootjad. Tulult on ta oma valdkonnas suuruselt kuues, teenides 667 miljonit dollarit aastal 2013. Ka kasutajad kiidavad. Ent selle tegevjuht Jevgeni Kaspersky töötas kunagi KGB heaks ning aastal 2007 kasutas firma Jaapanis koguni reklaamteksti: «Sinu krüptograafia KGBst.»

See reklaamlause, mis oli kohaliku partneri idee, eemaldati kiirelt. Kaspersky palkas võtmekohtadele eurooplasi ja ameeriklasi ning valmistas USA investeerimisfirmaga ette börsiletulekut.

Aastal 2012 muutis firma järsult kurssi. Tippjuhid vallandati või lahkusid ise. Nende kohad täitsid Vene sõjaväe või luureteenistusega tihedamalt seotud inimesed, vahendab Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles