Uus tegur võib naftahinda veelgi langetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani nafta ja gaasi ekspordi sanktsioonidest vabastamine ohustab Venemaa eelarvet.
Iraani nafta ja gaasi ekspordi sanktsioonidest vabastamine ohustab Venemaa eelarvet. Foto: SCANPIX

Pärast aastaid kestnud tuumaambitsioonidega Iraani ja USA vastasseisu kavatseb USA leevendada Iraani suhtes kehtestatud sanktsioone, mille tulemusena võib muu hulgas turule jõuda uut naftat ja maailma naftahind veelgi langeda, kirjutab Dagens Industri.

Eksperdid igatahes ennustavad USA ja Iraani kõnelustel läbimurret. Iraani aatomienergiaameti juhi Ali Akbari sõnul on kahe riigi eksperdid Iraani tuumaprogrammi tehnilistes küsimustes 90 protsendi ulatuses üksmeelel. Kõnelused loodetakse lõpule viia märtsi lõpus, kuid USA allika andmetel on jäänud veel mitmeid raskeid küsimusi, vahendab BNS.

Sanktsioonide tõttu on Iraani naftaeksport poole võrra vähenenud ja on praegu miljon barrelit päevas. Iraani naftaminister Bijan Zanganeh ütles uudisteagentuurile Shana, et sanktsioonide kadumise korral suurendatakse päevatoodangut miljoni barreli võrra.

Juba praegu on naftahind uues madalseisus. Kolmapäeval maksis USA WTI-nafta barrel 42,01 dollarit. USA naftavarud ja nafta toomine on suurimad pärast 1980. aastate algust. USA energiainfoamet prognoosib, et sel aastal jääb WTI-nafta ja brendi hinnavaheks umbes seitse dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles