Eesti Pank: sanktsioonidest mõjutatud toiduainetööstus on käibes arvatust vähem kaotanud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: SCANPIX

Sanktsioonidest mõjutamata toiduainetööstuse harude müügikäibe suur vähenemine näitab, et toiduainetööstuse käive on kahanenud erinevatel põhjustel, mitte pelgalt Venemaa sanktsioonide tõttu. Toiduainetööstuse käive oleks võinud väheneda ka siis, kui Venemaa poleks suvel sanktsioone kehtestanud.

Pärast Venemaa sanktsioonide kehtima hakkamist läinud augustis on toiduainetööstuse kuine müügikäive olnud keskmiselt 6 miljoni euro võrra ehk viis protsenti väiksem kui tavaliselt. Sanktsioonidest mõjutatud harude müügikäive on seejuures olnud tavapärasest keskmiselt neli protsenti väiksem ja sanktsioonidest mõjutamata harude käive seitse protsenti väiksem, kirjutab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja keskpanga blogis.

Sanktsioonid on mõjutanud enim piimatööstust, mille kuine müügikäive on olnud keskmiselt 4,6 miljoni euro ehk 15 protsendi võrra väiksem. Lihatööstuse müügikäive on aga olnud tavapärasest 12 protsenti suurem. Suur osa müügikäibe vähenemisest on tulnud harudest, mida sanktsioonid otseselt ei mõjutanud (nt toiduõli tootmine).

Kui vaadata käibe asemel eksporti, siis tõuseb sanktsioonidest mõjutamata harude roll veelgi paremini esile. Ehkki piimatööstus andis toiduainetööstuse ekspordi vähenemisest märkimisväärse osa, kahanes eksport peamiselt nende harude tõttu, mida sanktsioonid otseselt ei mõjutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles