Kreeka rahastab vara müügiga sotsiaalabi ega tasu võlgu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrivõrkude erastamise vastane meeleavaldus Ateenas mullu juulis.
Elektrivõrkude erastamise vastane meeleavaldus Ateenas mullu juulis. Foto: Xinhua / Sipa USA

Kreeka kavatseb muuta oma erastamisagentuuri sotsiaalvaldkonda rahastavaks fondiks ega plaani vara müügist laekuva rahaga riigi võlgu tasuda, vahendas Reuters riigi aserahandusministrit Nadia Valavanit.

«Luuakse uus riiklik heaolu fond,» ütles Valavani, «ja vara müügist laekuv raha kasutatakse valitsuse sotsiaalpoliitika rahastamiseks ning sotsiaalhoolekandesüsteemi toetamiseks.»

Valavani sõnul esitab ta lähinädalatel parlamendile seaduse, mille kohaselt ühendatakse erastamisagentuur HRADF riigivara haldava ettevõttega ETAD. HRADF loodi 2011 eesmärgiga teenida riigivara müügiga raha Kreeka laenukoorma vähendamiseks. Agentuur on aga siiani teeninud vaid kolm miljardit eurot, mis on väga vähe võrreldes seatud sihtmärgiga 22 miljardit eurot.

Siiski pingestab erastamisagentuuri tegevuse lõpetamine veelgi suhteid Alexis Tsiprase valitsuse ja Kreeka kreeditoride vahel. Valimistel lubas Tsiprase partei Syriza, et erastamine peatatakse, kuid uue abipaketi üle peetavate läbirääkimiste käigus on Kreeka seisukohad ses osas märksa mõõdukamaks läinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles