Linnapea: sotsid esinevad Sillamäe rafineerimistehase vastu

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe sadam.
Sillamäe sadam. Foto: silport.ee

Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg seadis kahtluse alla volikogu sotsiaaldemokraatidest liikmete ettepanekud, millega vaidlustati Jukonoili poolt sadama tööstusalale Eesti jaoks erakordse nafta rafineerimistehase rajamise.

Koos veel kahe parteikaaslasest  linnavolikogu liikmega tegi sotsiaaldemokraat Gulnara Sidorenko ettepaneku korraldada tehase rajamise suhtes referendum, kus elanikud saaksid välja öelda arvamuse, kas neil on võimalikest riskidest piisavalt informatsiooni ja kas nad nõustuvad tehase rajamisega.

Tõnis Kalberg:

Linna elanikelt ei laekunud otse ettepanekuid ja vastuväiteid (Sillamäe sadamasse rafineerimistehase rajamise kohta – toim), ettepanekuid tegi Eesti Looduskaitse seltsi Sillamäe osakond. Linnavalitsus leiab, et need esitatud küsimused olid asjakohased ja eksperdil tuleb anda neile vastused.

Lisaks esinesid kolm volikogu liiget sotsiaaldemokraadid Oleg Kultajev, Gulnara Sidorenko ja Igor Suhhorukov oma ettepanekuga, mis ei puudutanud aruannet sisuliselt ega menetluslikult, avaldati üldist kahtlust, et tehas võib tekitada ohtu elanike tervisele või varale. Seaduse järgi ongi sellisel tehasel eelduslikult oluline keskkonnamõju, ja keskkonnamõju hindamise aruanne peab need mõjud täpselt fikseerima. Aruanne on elanikele kättesaadav - kui kellelgi on konkreetseid ettepanekuid selle kohta, siis tuleb need esitada - ettepanekud saavad vastused ja tõstatatud küsimusi kontrollib ka riiklik järelevalve. Üldisi meelsusi - ka siis, kui seda väljendavad kolm volikogu liiget - ei saa ei ekspert ega linnavalitsus keskkonnamõju hindamise käigus hinnata ega sellest otsuse tegemisel lähtuda.

Arendaja OÜ Jukonoili ja ekspertide võimekuses küsimustele vastata me küll ei kahtle, aga ootame ära vastused.

Üldiselt on Sillamäe sadama territoorium planeeritud selleks, et seal asuvad erinevad logistika- ja tootmisettevõtted, sh erinevad terminalid (nafta-, keemia-, gaasi- jm terminalid). Nende projektide osas seisukoha võtmiseks on ette nähtud rida protseduure. Täna toimub kavandatava tegevuse keskkonnamõju hindamine. Selle hindamise tulemusel valmib erinevate osapoolte koostöös aruanne, mis annab linnavalitsusele infot nii tehase mõjude kui nende mõjude leevendamise meetmete kohta. Aruande avalikul väljapanekul ja arutelul esitasid mitmed asutused, sealhulgas linnavalitsus oma ettepanekud ja vastuväited aruande kohta. See on tavapärane ning esitatud ettepanekute ja vastuväidete alusel peab ekspert aruannet täiendama, misjärel esitatakse aruanne keskkonnaametile, kes teostab riiklikku järelevalvet. Linnavalitsus ootab vastuseid nii oma kui teiste asutuste esitatud ettepanekutele ja vastuväidetele ning ka keskkonnaameti seisukohta tehase keskkonnanõuete osas. Seejärel saab linnavalitsus anda oma arvamuse tehase kavandamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles