Hiina majanduskasv taastumas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina töölised Pekingis asuvat kaubamaja pesemas.
Hiina töölised Pekingis asuvat kaubamaja pesemas. Foto: SCANPIX

Hiina majandus on Danske Markets uurigu põhjal jõudu kogumas: kuigi tänavu jääb majanduskasv arvatavasti alla 7 protsendi, tõotab Hiina majandus aasta viimasel veerandil paraneda.

Teisel ja kolmandal veerandil on kasv olnud väiksem kahanenud ehitustegevuse tõttu, kuid tööstustoodang, mis on parim majanduskasvu indikaator, tõusis augustis 1,3 protsenti. Aastases võrdluses on tööstustoodangu kasv olnud 13,9 protsenti.

Ehitussektori kasv võib jääda väikeseks ka järgmisel aastal, kuna valitsuse abipaketid on lõppemas ning valitsus on kahandanud kohalike omavalitsuste laenuvõimalusi. Valitsuse regulatsioonide mõju kinnisvaraturule on olnud oodatust väiksem ning eeldatud hinnalangust eluasemeturul ei ole tekkinud. Augustis hakkas majade müük taas hoogustuma.

Majanduse uueks kasvumootoriks on Danske Marketsi analüüsi järgi jaetarbimine. Jaemüük kasvas augustis 18 protsenti.

Hiina väliskaubanduse ülejääk kahanes augustis eeldatavalt, kui Hiina eksport Euroopasse ja Ameerika Ühendriikidesse aeglustus. Import Hiinasse on küll kuude lõikes kasvanud, kuid aasta algusega võrreldes on impordi kasv olnud kesine.

Inflatsioon on küll võrreldes augustiga kasvanud, kuid eeldatavalt langeb aasta lõpuks kolmele protsendile, mis on valitsuse seatud eesmärk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles