Ungari eitab tuumaprojekti blokeerimist, soomlased ärevil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumakütuse tootmine Rosatomile kuuluvas tehases Majak Tšeljabinski oblastis.
Tuumakütuse tootmine Rosatomile kuuluvas tehases Majak Tšeljabinski oblastis. Foto: rosatom.ru

Ungari lükkas tagasi Financial Timesis esitatud väite, nagu blokeeriks Euratom riigi tuumaenergiaprojekti Rosatomiga. Artikkel on ajanud ärevile ka soomlased, kes kardavad, et nendegi ühine projekt Rosatomiga võib saada veto.

Ungari valitsuse sekretär András Giró-Szász «lükkas kindlalt tagasi» ajalehes Financial Times avaldatud info, edastas Ungari rahvusringhääling MTI.

«Ei vasta tõele, et EL on blokeerinud Paks II ehitamise,» ütles Giró-Szász MTI-le, lisades, et on palunud Financial Timesil avaldada parandus.

Samas ütles Rosatomi pressiesindaja Sergei Novikov täna, et Euroopa Liit kiitis lepingu heaks, kui see allkirjastati. «Euratom blokeerib tuumakütuse tarneid, mitte tuumajaama laiendamist,» sõnas ta.

Novikovi sõnul on tegu Ungari ja ELi vahelise vaidlusega.

Soome roheliste juht Ville Niinistö küsis eile oma Facebooki lehel, kas Soomesse planeeritav Hanhikivi tuumajaam on järgmine, mille EL blokeerib. Hanhikivi projektil on palju sarnaseid jooni Ungari Paks II projektiga: seda rahastab suurelt jaolt Rosatom ja selle kütuse tarnib samuti Vene riiklik tuumafirma.

Samas teatas Soome majandusminister Jan Vapaavuori, et Soome ja Ungari hanked on erinevad ning ELil ja Euratomil pole mingit põhjust Hanhikivi projekti peatada. «Omanike algatus käivitas Fennovoima projekti. Turupõhise projektina ei ole selle aluseks valitsustevahelised kokkulepped ega osale ka Soome riik Hanhikivi-1 jaama rahastamises. Ka Fennovoima kütuseleping on korras,» ütles Vapaavuori ministeeriumi pressiteate vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles