Müümata jäänud korterid trügivad üüriturule

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinnisvara
Kinnisvara Foto: SCANPIX

Viimane aasta on Tallinnas-Tartus näidanud kiiret korterite müügipakkumiste arvu, kuid samal ajal on korteritehingute arv kokku tõmbunud.

Juba täna võib täheldada, et müümata jäänud korterid trügivad üüriturule ja see suurendab üüripakkumist, analüüsis üürisektori arenguid portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

«Tallinna korterite müügipakkumiste arv portaalis KV.EE on aastatagusest veerandi jagu suurem. Tartus on müügipakkumisi eelmisest aastast koguni kaks korda rohkem. Tallinnas otsis 2015. aasta veebruaris ostjat 8030 ja Tartus 2565 korteri müügikuulutust,» kirjeldas Teslon.

Pakkumiste arvu kasvu kõrval on ostu-müügitehingute arv üsnagi hüplik, kuid pigem suunaga languse suunas. 2014. aastal tehti Tartus aastatagusest 12 protsenti vähem korteritehinguid, Tallinna langusenumber oli tagasihoidlikum 3 protsenti.

«Nii on loodud olukord, kus pakkumisi on palju, aga tehinguid ehk ostuhuvilisi napib. Sellises situatsioonis loobuvad osad korterimüüjad müümisest ja jäävad paremat hinda ootama. Vahepealseks ajaks antakse korter üürile,» selgitas Teslon.

Nii on üüripakkumiste arv portaalis KV.EE aasta jooksul kiiresti kasvanud. Aastaga tuli Tallinnasse pakkumisse juurde ligi 290 üürikorterit, mis kasvatas üüripakkumist 16 protsenti. Tartu üüripakkumiste arv kerkis aastaga 450 võrra ehk pea 70 protsenti. Kokku pakuti veebruaris Tallinnas üürile 2125 ja Tartus 1110 korterit.

«Üüripakkumise suurenemine Tartus on üsna muljetavaldav. Raske on uskuda, et see jätab avaldamata otsese mõju üürihindadele. Tallinna liikumised on tagasihoidlikumad, mis lubab arvata, et surve pealinna üürihindadele saab olema mõõdukam,» võttis Tarvo Teslon arengud kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles