Navalnõi nõuab ustavate putinlaste musta nimekirja

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: Scanpi

Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi kutsub läänt üles rakendama reisikeeldusid ja varade külmutamist veel tosinate president Vladimir Putinile lojaalsete oligarhide ja ametnike ning nende perede suhtes.

«Te võiks koostada musta nimekirja nii umbes tuhandest inimesest, keda enam ei lubataks lääneriikidesse siseneda. Ja te võite teha seda vaikselt, ilma suure teadaandeta,» ütles Navalnõi Financial Timesile.

«Aga te peate andma pihta sõjapropagandistidele, neile kes sõda finantseerivad, tõelisele sõjaparteile,» täpsustas Navalnõi, lisades, et Putin on otsustanud valitseda Venemaad kuni surmani ning seab süstemaatiliselt majanduslikult tähtsatele positsioonidele oma siseringi nooremaid peresid.

Navalnõi toon oli pessimistlikum kui iial varem. «Me mõtlesime, et see on lihtsalt onupojapoliitika, aga nüüd me mõistame, et see on pikaajaline planeerimine: ta kehtestab dünastia valitsust,» ütles Navalnõi Putini kohta.

Opositsionääri hinnangul võiks olukorda muuta üksnes uut liiki sanktsioonide komplektiga, mis oleks suunatud kõikide klannide vastu, kes aitavad Putinil kontrollida Venemaa vara.

«[Alisher] Usmanov, [Roman] Abramovitš, ja nende pered – kui nood ei pääseks enam oma residentsidesse Londonis või Šveitsis, see muudaks asja,» ütles Navalnõi.

Ta mainis ka prominentset tele- ja raadiotegelast Vladimir Solovjovi ning selliseid Kremli ametnikke nagu Vladislav Surkov ja Vjatšeslav Volodin. «Nende lapsed lendavad nädalavahetuseks Pariisi. Need komandörid, keda te Donbassis võitlemas näete, ei lenda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles