Ametnikud said uue eetikakoodeksi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ametnikueetika nõukogu kiitis heaks uue ametniku eetikakoodeksi, mille eesmärk on sõnastada avalike teenistujate eetilised väärtused koos näidete ja ettepanekutega koodeksi ühetaoliseks rakendamiseks.

Eetikanõukogu soovitab koodeksist juhinduda kõigil riigi- ja kohaliku omavalitsuse teenistujatel sõltumata sellest, kas tegemist ametniku või töötajaga, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

«Uus koodeks on 1999. aastast kehtinud avaliku teenistuse eetikakoodeksi sisuline edasiarendus. Juurde lisati ühiskonna arenguga esile kerkinud aktuaalsed teemad ning koodeks muudeti ka kasutajasõbralikumaks,» ütles ametnikueetika nõukogu esimees Heiki Sibul. 

«Kuigi koodeks sisaldab näiteid, ei saa sealt alati ühte ja õige vastust igale dilemmale. Eesmärk on, et avalikud teenistujad ja avalikkus õpiksid eetikaküsimustes arutlema ja lahendusi leidma,» lisas ta.

Ministeeriumi teatel on uus eetikakoodeks üles ehitatud kuuele tuumväärtusele: seaduslikkus, inimesekesksus, usaldusväärsus, asjatundlikkus, erapooletus ning avatus ja koostöö. Iga tuumväärtus koosneb konkreetsematest põhimõtetest ja need on lihtsas keeles lahti seletatud koodeksi selgitavas peatükis. 

Uute teemadena on koodeksisse lisatud koostöö, kaasamine, võrdne kohtlemine ja sõnavabadus. Eetikanõukogu täiendab koodeksi selgitavat peatükki pidevalt, lisades uusi ajakohaseid näiteid. Lisaks on koodeksis soovitused asutustele eetikakoodeksi paremaks rakendamiseks.

Aktuaalsetes ja mahukamates teemades koostab eetikanõukogu eraldi juhendid. Järgmisena võtab eetikanõukogu töösse avalike teenistujate sõnavabaduse ning kingituste-soodustuste põhimõtete koostamise.

Rahandusministeeriumi halduspoliitika asekantsler ja eetikanõukogu aseesimees Agris Peedu tänas kõiki, kes eetikanõukogu koostamisse läbi arutelude, kooskõlastusringi ja koodeksi testimise seminaride oma panuse andsid. «Laiapinnalise kaasamise tulemusena kajastab eetikakoodeks just neid väärtuseid, mida avalikud teenistujad ise oluliseks peavad,» ütles ta.

Kooskõlastustel esitati eetikakoodeksi kavandi kohta 170 ettepanekut. Kaasamise tulemusena sõnastati eetikakoodeksi tuumväärtusena ka kodanikukesksus ning tehti mitmeid sisulisi täiendusi. 

Uue koodeksiga saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles