USA pangad läbisid napilt pingetesti, Deutsche ja Santander põrusid

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank of America läbis mööndustega tänavuse pankade pingetesti.
Bank of America läbis mööndustega tänavuse pankade pingetesti. Foto: Mark Lennihan / AP

USA föderaalreservi (Fed) tänavuse «pingetesti» läbisid napilt neli suuremat USA panka, Deutsche Banki ja Hispaania Santanderi ookeanitagused filiaalid ent põrusid läbi.

Goldman Sachs Group, J.P. Morgan Chase & Co. ja Morgan Stanley said Fedilt rohelise tule investoritega tulusid jagada, kuid muudetud tingimustel – nii et kapitalipuhver püsib üle Fedi sätestatud miinimumtaseme, kirjutab Wall Street Journal. Ka Bank of America (BoA) sai tingimusliku loa aktsionäridega kasumeid jagada ja aktsiaid tagasi osta, ehkki Fed leidis panga arvepidamises «teatavaid puudusi». BoA peab esitama septembri lõpuks plaani puuduste kõrvaldamiseks.

Pärast USA kapitaliturult alanud üleilmset likviidsuskriisi möödunud kümnendi lõpus teeb Fed USA suurematele pankadele iga-aastaselt pingetesti. Testi läbinud pankadel lubatakse maksta dividende või osta tagasi oma aktsiaid.

WSJ teatel olid tänavuse pingetesti tulemused siiski positiivsed, sest hoolimata nelja gigandi napist latiületusest ja kahe suurima välispanga filiaali põrumisest tegid esimest korda 2009. aastast alates testi läbi kõik 31 selles osalenud USA panka.

Fedi teatel leiti kõik pangad olevat adekvaatselt kapitaliseeritud ja võimelised jätkama laenutegevust ka turušoki tingimustes. Esimest korda ei kukkunud ükski pank alla Fedi seatud miinimumnormide.

Santander kukkus pingetestis läbi juba teist aastat järjest, kuid seda mitte kapitaliseerituse tingimuse mittetäitmise tõttu, vaid seepärast, et panga sisemised protseduurid osutusid nõrgaks. Läbikukkumine tähendab, et Fed ei luba filiaalil Hispaania emapangale dividende maksta.

Deutsche Banki (DB) puhul oli Fedi mure riskide ohjamine. Test hõlmas ent ainult 15 protsenti panga USA operatsioonidest ning riskistsenaariumite testimisel osutusid DB kapitalipuhvrid kõige toekamateks. Sestap lubas Fed DB filiaalil Saksa emapangale dividende maksta samal tasemel mis mullu, kuid mitte neid suurendada.

Morgan Stanley'l lubati dividende suurendada 10 USA sendilt 15 sendile aktsia kohta, J.P.Morgan Chase'l 40 sendilt 44 sendile ja Goldmab Sachsil 60 sendilt 65 sendile. Ka Citigroup ja Wells Fargo võivad dividende tõsta, kuid BoA mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles