Lätis käib äri Rail Balticu aluse maaga

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee.
Raudtee. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rail Balticu ehitus pole küll veel alanud, kuid selle teele jääva maa omanikud Lätis ruttavad juba oma krunte maha müüma – ja seda küllaltki küüniliselt.

Nimelt teavad omanikud, et riik maksab maa eest hiljem head hinda. Puudu pole ka ostjatest.

«Teeni Rail Balticu ehituse pealt. Tahad protesteerida – osta see maalapp ning tee ehitajate elu kibedaks, sest enne seda, kui raudtee ehitusega edasi saab minna, tuleb ju leida ühine keel maaomanikuga,» vahendab Dienas Bizness ühte hiljuti ilmunud kuulutust.

Ja see pole nali, sest see krunt lähebki juba müügiks. Nagu ütles ajakirjanikele kuulutuse autor, said omanikud selle maa kunagi tasuks teenuste eest juriidilistelt isikutelt ja hoidsid seda kui investeeringut. Nüüd on omanikel kavas remontida oma maja ning selleks on vaja raha.

Läti peaminister Laimdota Straujuma on varasemalt tunnistanud, et Rail Balticu ehitamisest riik looduda ei saa, aga kompensatsioon maade eest peab olema adekvaatne. Peaminister rõhutas, et küsimused lahendatakse maaomanikega individuaalselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles