Mikser majanduskõnelustest: ühisest arusaamast pole põhjust veel rääkida

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul alustasid nelja erakonna esindajad täna pärastlõunal majanduskasvu soodustavate meetmete arutelu, kuid suurele üksmeelele veel ei jõudnud.

Mikser ütles tänase kõnelustevooru lõppedes Postimehele, et majanduskasvu soodustavate meetmete arutelu alustati sotsiaalmaksust, mille määra soovib Reformierakond langetada kaks ja Vabaerakond kolm protsenti. SDE toetab sotsiaalmaksu erisuste ning Isamaa ja Res Publica Liit kõrgepalgaliste maksulae kehtestamist.

Mikseri sõnul lepiti kokku, et mis tahes sotsiaalmaksu langetamise või erisuste puhul ei tohi pensioni- ega haigekassa jääda miinusesse ja võimalikud vähemlaekumised tuleb korvata eelarve muudest tuludest. Ühtlasi on tema sõnul otsustatud, et kõik kulukad lubadused pannakse lauale läbirääkimiste lõppfaasis ning alles siis püütakse leida neile katteallikaid.

Mikseri sõnul jätkatakse majanduskasvu soodustavate meetmete arutelu homme, mil võetakse muu hulgas kõne alla ka ettevõtjaid saatva bürokraatia võimalik leevendamine. Sotsiaaldemokraatidele olulisest tõi ta märksõnadena esile ka töötajate kvalifikatsiooni tõstmist ja töö tootlikkust puudutavad küsimused.

«Vaatasime ka otsa OECD soovitustele, kus samuti soovitatakse näiteks just eeskätt madalapalgaliste sotsiaalmaksu koormust langetada ja kus samuti pööratakse tähelepanu soolisele palgalõhele. Need on ka kindlasti teemad, mis majanduskasvu kontekstis leiavad arutamist,» märkis Mikser.

Ta nentis, et praeguse seisuga ei ole selles teemaplokis ühtsest arusaamast rääkida põhjust. «Homme selle koha pealt jätkame, hetkel ei ole milleski kokku lepitud,» ütles Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles