Üheksa tähtsat asja Apple’i-maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple's new MacBooks are displayed following an Apple event in San Francisco, California March 9, 2015.   REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES  - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)
Apple's new MacBooks are displayed following an Apple event in San Francisco, California March 9, 2015. REUTERS/Robert Galbraith (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS) Foto: ROBERT GALBRAITH/REUTERS

Esmaspäeva õhtul Eesti aja järgi kogus Apple ajakirjanikud kokku ja avalikustas mõned kaua oodatud uudised ning mõned üllatused. Jutt käis kellast ja uuest sülerist, vahendab Verge. 

Anti teada Apple Watchi müügilejõudmise kuupäev ning samuti hinnaskaala. Tutvustati uut sülerit ja koostöölepet HBOga. Nutimaailma ootused on olnud keskendatud Apple’i kellale. Androidimaailmas on viimase aasta jooksul mitmeid Android Wear operatsioonisüsteemil põhinevaid kellasid nähtud. Nutikellade otsa tegi mitme aasta eest lahti hoopis idufirma Pebble.

Apple pole kuigi sageli mõne revolutsioonilise tehnoloogiaga esimesena välja tulnud, küll aga on ta hiljem selle kasutusele võtnud ning seda teistest paremini rakendanud. Näiteks portatiivsed mp3-mängijad ilmusid ammu enne esimest iPodi, aga viimane viis tehnolooga massidesse. Kas sama juhtub ka nutikellaga?

  1. Apple kellad jõuab maailmas müügile 24. aprillil, 10. aprillist algab eeltellimine. Iseasi, millal  need Eestisse jõuavad. Kõige odavam väljakuulutatud kell maksab 349 dollarit (38mm alumiiniumist Sport). Selle suurem vend, 42mm Sport juba 399 dollarit. Terasest Apple Watchi hind algab vastavalt 549 ja 599 dollari juurest, kuid kallima rihma valik võib lõpliku summa kergitada kuni 1099 dollarini. Ja lõpuks, 18-karaadise kullatud korpusega Apple Watch Editioni hinnasildile on kirjutatud 10 000 dollarit (pluss lisad).
  2. Palju uusi rakendusi. Arendajad said oma käed WatchKitile külge ajada juba novembris. Eile näitas Apple kella kasutamise võimalusi – Uberi rendiauto kutsumine, Passbookiga lendudele registreerumine, Alarm.comi abil garaažiuste avamine jne. Mullu kellauudisega esmakordselt välja tulles rõhutati selle biomeetriliste näitajate kogumise võimeid. Näidati ka mõningaid meediarakendusi, nt Shazam ja Instagram, ehkki jääb küsitavaks, mida selle viimasega nii väikesel ekraanil pihta hakata.
  3. Aku peab ühe laadimisega vastu vähem kui ööpäeva, 18 tundi. Seda on oluliselt vähem, kui seitsmepäevase akueaga Pebble ning jääb alla ka tublimatele Android Wear kelladele, mis peavad vastu kaks päeva.
  4. ResearchKit on tõhus tervisemonitooringusüsteem. Lubab jälgida erinevate haiguste, nagu näiteks Parkinsoni tõbi või rinnavähk sümptome. Kasutaja loal jagatakse nende tervisenäitajaid Apple’ partneritega, nagu Oxfordi ülikool ja Mount Sinai haigla. Praegu koondab pakett viit rakendust, kuu lõpus avalikustatakse see arendajatele avatud platvormina.
  5. MacBook Air sai kaua oodatud värskenduse. 12-tollise Retina-ekraaniga alla kilogrammi kaaluv üliõhuke minimalistlik süler kannab nüüd lihtsalt MacBooki nime. Loobutud on pea kõikidest ühenduspesadest väljaarvatud USB-C pesa ning 3,5mm kõrvaklapiauk. Apple lubab ühe laadimisega üheksa tundi veebi sirvida. Arvuti tuleb välja 10. aprillil ning maksab alates 1299 dollarist.
  6. Ainult üks ühenduspesa, mis peab tegema kõike. Peale heliväljundi on MacBookil vaid USB-C pesa, kuhu saab pistiku sisestada mõlemat pidi. Seda kasutatakse nii laadimiseks, andmevahetuseks kui perifeeriaseadmete ühendamiseks. Sellest võib välja lugeda, et Apple eeldab, nagu kasutaksime me tulevikus andmevahetuseks ja muuks järjest rohkem juhtmevabu seadmeid.
  7. HBO liigub Apple TVsse. HBO valis oma eksklusiivseks partneriks Apple’i ja nüüd saab voogedastusvideot vaadata õunafirma vahendusel. «Troonide mäng» ja muu kvaliteetmeelelahutus on nüüd Apple TVs omaette kanalis, mille kuumaks on 14.99 dollarit, Apple TV hind langes 69 dollarini. Mõistagi pole neil uudistel erilist sidet Eesti tegelikkusega.
  8. 40 uut automudelit varustatakse sel aastal carPlayga. «Kõik põhilised automargid», nagu Tim Cook end väljendas, toodavad nüüd mõnd Apple’iga ühilduvat mudelit. Aga näiteks Toyota pole veel kinnitanud, millal selline mudel üldse müüki jõuab. Google’l on autode ja nutiseadmete ühendamiseks samasugune programm, Android Auto.
  9. Apple positsioneerib end ametlikult kui luksusbrändi. Mida muud see 10 000 dollariline Apple Watch Edition siis muud tähendabki. Rikkurikella hakatakse müüma eraldi valitud kauplustes omaette letis.

Ja lõpuks – Apple’i autost ei sõnagi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles