Swedbank ootab Eesti ettevõtetelt tänavu tagasihoidlikku käibekasvu

BNS
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Ettevõtete käibe kasv jääb Swedbanki hinnangul Eestis tänavu väikeseks, sest ettevõtete ja majapidamiste kindlustunne on halvenemas.

"2015. aastaks tuleb kulusid ettevaatlikult planeerida, sest käibe kasv jääb ka sel aastal ilmselt tagasihoidlikuks. Ettevõtete ja majapidamiste kindlustunne on viimastel kuudel halvenenud, ulatudes veebruaris allapoole oma pikaajalist keskmist. Eksportijatel tuleb arvestada süveneva majanduskriisiga Venemaal ja majandusseisakuga Soomes. Samas euroalal peaks nõudlus sellel aastal tugevnema," ütles panga analüütik Liis Elmik pressiteate vahendusel.

Esmaspäeval avaldatud ettevõtlussektori eelmise aasta majandustulemusi kommenteerides, ütles Elmik, Eesti ettevõtted oskavad ka keerulistel aegadel kasumit kasvatada. "Kuigi müügitulu jäi 2014. aastal üle-eelmise aasta tasemele, suudeti piirata kogukulude kasvu, seda hoolimata tööjõukulude kiirest kasvust," ütles ta.

Palkade kasv ei ole Elmiku hinnangul kooskõlas käive ja kasumi arengutega. "Tööjõupuudus on toonud kaasa olukorra, kus 0-protsendilise käibe kasvu juures tõusid palgakulud eelmisel aastal 8 protsenti. Tööga hõivatud isikute ja töötatud tundide arv suurenesid seejuures vastavalt 3 protsenti ja 5 protsenti," märkis ta.

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli 2014. aastal ettevõtlussektori kogukasum 3,3 miljardit eurot, mis oli 3 protsenti suurem kui aasta varem, ettevõtlussektori kogukasum kasvas viiendat aastat järjest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles