Venemaa rikkad kolivad innukalt Suurbritanniasse

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene lennujaama uus logo.
Vene lennujaama uus logo. Foto: Wikipedia.org

Ukraina vastase agressiooni tõttu Venemaale kehtestatud lääneriikide sanktsioonid kahekordistasid Ühendkuningriigilt investoriviisat taotlevate venelaste arvu, kirjutas Vedomosti.

Eelmise aasta üheksa kuu jooksul taotles Suurbritannia siseministeeriumi andmetel investoriviisat 162 Venemaa kodanikku, aasta varem ulatus taotluste arv samal ajavahemikul 96ni. Näiteks 2014. aasta teises kvartalis ulatus taotluste arv 73ni varasema aasta 37 taotluse vastu.

Vastavalt seadustele peab investoriviisa taotleja investeerima Suurbritannia majandusse 2,35 kuni 11,76 miljonit eurot. Kusjuures aprillikuus karmistas Suurbritannia esimest korda 20 aasta jooksul investeerimisviisa tingimusi, kahekordistades investeeringusummat ning muutis nõutava investeeringu struktuuri. Erinevalt varasemast ei tohi veerand investeeringust minna kinnisvarasse.

Suurbritanniasse pagevad Venemaa jõukad pole sageli nii rikkad, et teha nõutav investeering oma säästude eest. Seetõttu kasutatakse skeemi, millega laenatakse vaja minev summa mõnest Suurbritannia pangast, pakkudes tagatisvarana oma Moskva maja või korterit.

Aasta tagasi Vedomostiga rääkinud ettevõte Knight Rihght kinnitas, et enne 2014. aastat hindas ta sellisteks tehinguteks igal aastal 10-15 kinnisvaraobjekti, kuid eelmise aasta esimese kolme kuuga sai juba 30 avaldust.

Vedomosti kinnitusel suurenes Venemaalt nn väljasõidupiletite ostjate arv mitte üksnes Suurbritanniasse, kuid ka paljudesse teistesse Euroopa riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles