Väärika pensionilisa lootus purunes kildudeks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionär
Pensionär Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kui Eesti inimese usk kohustuslikku pensionisüsteemi pole seni kadunud, siis saab see hävitatud hetkel, mil pensioniiga käes ja neljakohalised summad muutuvad ühtäkki mõnekümneeurosteks pangaülekanneteks.

Äripäeva poole pöördus 63aastane ettevõtte juht Jüri, kel saabus aeg teise pensionisambasse kogunenud 19 700 eurot kasutada. Ta asus ühe kindlustusseltsiga kirjavahetusse ning selgus, et väljamakse suurus sõltub garantiiperioodist ehk sellest, kui pikalt peale kliendi surma tehakse pärijatele väljamakseid.

Näiteks kui ta valis garantiiperioodi 15 aastat, siis oleks igakuine pensionilisa 92 eurot, millelt läheb maha tulumaks. Kui ta jagas oma kogutud summa 15 aasta peale, siis tuli summade vaheks üle 3000 euro, mis on piltlikult öeldes raha, mille eest kindlustusselts kindlustab ennast selle vastu, kui mees peaks elama 30 või isegi enam aastat. 

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles