Statoil võitis Tallinna: müügimaks oli ebaseaduslik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Euroopa Kohus tegi eelotsuse Statoili ja Tallinna müügimaksuteemalises vaidluses, milles sedastas, et Tallinna õigus küsida müügimaksu on kaheldav. 

Tallinna Ringkonnakohus pöördus Euroopa Kohtu poole küsimusega, kas müügimaksul on erieesmärk. 

Euroopa Kohtu praktika ei määratle, kas maksul on erieesmärk, kui seda kasutatakse ühistranspordi edendamiseks - see on nagunii kohaliku omavalitsuse ülesanne ning seega oleks teenus ka ilma maksuta tagatud. Ent maks võis vähendada saastet ja edendada heaolu, kuna seda kasutati ühistranspordi edendamiseks. 

Tavaliselt kasutatakse erieesmärgiga makse tarbija käitumise suundamiseks, veendes teda taunitavate kulutuste maksustamise abil vältima teatud kaupade kasutamist. 

Euroopa Kohtu eelotsus ütleb, et kuigi tulu kasutati tõesti ühistranspordi edendamiseks, ei saa tõmmata seost maksutulu kasutamise ja rahvatervisega seotud asjaolude vahel. 

Lisaks pole müügimaks kujundatud selliselt, et ta tõesti pärsiks inimese soovi kütust kasutada või õhutaks soovi kasutada ühistransporti. 

Euroopa Kohus tõdes oma eelotsuses, et sellest tulenevalt on müügimaks  siseriiklike õigusnormidega vastuolus. 

«Leidsime, et müügimaksu tasumise nõudmine aktsiisikaupade müügilt on vastuolus Euroopa Liidu Nõukogu direktiiviga ning sisuliselt üleöö kehtestatud ja sama kiirelt tühistatud maks kahjustas oluliselt meie majandustegevust, kuna müügimaksuga maksustati toode, mille müügihinnast sisaldusid maksud kuni 50 protsendi ulatuses,» nimetas Statoil Retail & Fuel Eesti ASi finantsdirektor Paavo Siimann põhjuseid, miks kütusemüüja kohtusse läks. Statoil nõuab tagasi 727 000 eurot koos intressidega. 

Ta ütles, et Statoil ei saanud maksukulu jaehindadesse edasi kanda - müügimaks kehtis vaid müügil eratarbijatele, samas on paljud äriklientide lepingud samuti seotud mootorikütuste jaehinnaga tanklates. 

«Lisaks Eesti halduskohtule on nüüd ka Euroopa Kohus oma seisukoha öelnud ning toetanud sellega ühtlasi Tallinnas tegutsevate mootorikütuste jaemüüjate ja teiste kaupmeeste õigusi. Edasi jääme ootama Tallinna Ringkonnakohtu otsust või istungit,» ütles Siimann.

Advokaadibüroo Sorainen partner ja Tartu Ülikooli EL õiguse dotsent Carri Ginter tõdes, et Euroopa Kohtu otsus on väga olulise tähtsusega, kuna tegu on  Eesti kohtutele kohustusliku juhisega. «Meiega vastupidisele seisukohale asus menetluses näiteks Kreeka, aga kohus ja Euroopa Komisjon nõustusid, et maks on EL õigusega ja aktsiisidirektiiviga vastuolus,» ütles Ginter. Otsus mõjutab tulevikus kõigi 28 EL liikmesriigi kohtupraktikat ja õigusloomet. Euroopa Kohtu praktika tulemusena tuleb ebaseaduslikult kogutud maks koos intressidega ettevõtjatele tagasi maksta. 

«Mulle teadaolevalt on linnal laual veel mitmete ettevõtjate rahalised nõuded. Nende hulgas on mitu mootorikütustemüüjat, Tallinna Kaubamaja, Selver ja teisi. On usutav, et nende nõuded on veelgi suuremad,» märkis Ginter, lisades, et ettevõtjad, kes tegid oma kodutöö õigeaegselt, saavad müügimaksu Tallinnalt tagasi nõuda.

Eesti kohtud on Euroopa Kohtu poole kokku pöördunud tänaseks 14 korral.

Statoil andis Tallinna linna kohtusse 2011. aastal, esitades halduskohtule palve tühistada Tallinna ettevõtlusameti aasta varem 19. okoobril ja 9. novembril tehtud otsused maksu mittetagastamise kohta ning samuti palub tunnistada õigusvastaseks ja jätta kohaldamata müügimaksu määruse säte osas, millega ei kehtestata erandit aktsiisikaupade müügimaksuga maksustamise vältimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles