Hiina kasvatab kaitsekulutusi 10 protsenti

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina sõdurid manöövritel Taonani sõjaväebaasi lähedal Jilini provintsis.
Hiina sõdurid manöövritel Taonani sõjaväebaasi lähedal Jilini provintsis. Foto: CHINA DAILY / REUTERS

Nähtuvalt eile avaldatud riigieelarvest tõusevad Hiina kaitsekulutused tänavu 10,1 protsenti – kiiremini kavandatud majanduskasvust.

Nagu teatas Hiina nn parlamendi pressiesindaja Fu Ying, on kaitsekulutuste jätkuv ja jõuline kasv vajalik Hiina haavatavuse tõttu välismaiste vastaste ees.

«Tänaseni on olemas lõhe Hiina relvajõudude [ja vastaste] vahel üldise varustatuse mõistes. Meil on jätkuvalt aega juurde vaja. Mahajäämine tähendab haavatavust rünnakute suhtes. Seda on meile õpetanud ajalugu,» vahendab Financial Times.

Hiina on tõstnud kaitsekulutusi kahekohaliste protsentide kaupa juba ligi kaks aastakümmet.

Pekingi ametnike sõnutsi on kaitsekulutuste kiire kasv mõistlik ja igati õigustatud. Sisemajanduse kogutoodangust moodustavad kaitsekulutused keskmiselt 1,3 kuni 1,5 protsenti, ütles sõjateaduste akadeemia teadur Chen Zhou. Võrreldes teiste maadega on see «üsna madal», selgitas teadur.

USA kulutab näiteks kaitsele 3 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Peamiselt suunab Hiina raha kõrgtehnoloogiliste relvade arendusse. Hiina relvajõudude fookus on põhiliselt Aasial.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles