EKP-lt oodatakse rahatrükiplaani üksikasjade paljastamist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peakorter Frankfurdis. Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Euroopa Keskpangalt (EKP) oodatakse täna majanduskasvu ootuste tõstmist ja triljoni euro suuruse võlakirjade ostu plaani detailide avalikustamist, vahendas Reuters.

Täna Küprosel koguneva keskpanga nõukogu istungi järgselt peaks avaldatama täpsustatud majandusprognoos, kus majanduskasvu ootusi on muudetud paremuse, aga inflatsiooniootust halvemuse (st deflatsiooni) suunas, võttes arvesse nafta hinna dramaatilise kukkumise kogu mõju.

Tõenäoliselt jätab keskpank samaks intressimäärad. Küll aga oodatakse EKP-lt ka triljoni euro suuruse turgude elavdamise plaani üksikasjade, ehk küll mitte kõigi detailide, avaldamist.

Keskpangal tuleb siiski turgude veenmiseks käia maha pikk tee, tõdeb Reuters. Agentuuri küsitletud analüütikuist vaid pooled usuvad, et rahatrükiplaaniga suudab keskpank saavutada oma eesmärgi, ligi kaheprotsendise inflatsiooni. Teine pool küsitletuist pakub, et eesmärgi saavutamiseks peaks programm olema pikemaajaline, st kestma edasi pärast praegu planeeritud lõppu, tuleva aasta septembrit.

Turud jälgivad, kuidas kvantitatiivse lõdvendamise programm tööle hakkab: millal hakkab võlakirjade ostmine, kas programm laieneb ka negatiivse tootlusega väärtpaberitele ja kuidas on ostud ajastatud. Praegu on ootused programmi suhtes viinud selleni, et Hispaania kümneaastaste võlakirjade intressimäär on vaid 1,3 protsenti ja Saksamaa võlakirjadele maksavad investorid koguni peale.

Veel üks mure on, kas EKP ikka leiab turult piisavalt võlakirju, mida osta. Tipp-pangad peavad osa oma varast hoidma vähese riskiga väärtpabereis, sh riigivõlakirjades. Samal ajal on turul palju erakapitali, mis samuti investeerimiskohti otsib.

«EKP ulatuslik võlakirjade ostmine algab ajal, mil võlakirjade pakkumine turul on vähenemas,» ütles Reutersile SEBi ökonomist Thomas Köbel. «On oht, et EKP ei suuda osta võlakirja oma soovitud tempoga, 60 miljardi euro eest iga kuu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles