Professor hoiatab Rootsi majanduse kaksikmulli ohu eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mull.
Mull. Foto: SCANPIX

Rootsi majandusprofessor Assar Lindbeck ütleb, et Rootsi majandust ohustavad börsi- ja kinnisvaramull, ning ta võrdleb Rootsit patsiendiga, kes tuleb võtta haiglas järelevalve alla, kirjutab Dagens Industri.

Emeriitprofessor Lindbecki komisjon aitas muu hulgas Rootsi välja 1990. aastate raskest panga- ja kinnisvarakriisist, vahendab BNS. 

Ta tõdes, et Stockholmi börs on kolme aastaga kerkinud 55 protsenti, sealhulgas viimasel aastal 14 protsenti, ja on rekordtasemel. Rootsi kinnisvaraturu kohta ütleb ta, et suure tõenäosusega on seal juba mull, mille edasise puhumisega tuleb olla väga ettevaatlik.

Professor ütleb, et neisse riskidesse tuleb suhtuda väga tõsiselt. Ta paneb suure vastutuse keskpangale, mis ei tohi lasta laenudel kasvada ja kinnisvaramulli veelgi paisutada.

«Ma ei taha öelda, et Rootsit ootab katastroof, kuid igatahes on ta patsient, kes vajab haigla järelevalvet,» lisas Lindbeck.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles