Castro: Kuuba mudel ei toimi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fidel Castro
Fidel Castro Foto: SCANPIX

Endine Kuuba liider Fidel Castro ütles, et saareriigi majandusmudel ei toimi enam – ilmse viitena reformide vajadusele.

Castro ütles Atlanticu korrespondendile Jeffrey Goldbergile: «Kuuba mudel ei toimi enam isegi meie endi jaoks.»

Nimelt oli Goldberg küsinud ligi viis aastakümmet Kuubal võimutsenud Castrolt, kas too ikka veel seda meelt on, et Kuuba mudel oleks väärt ekspordiartikkel.

Viis, kuidas kahe aasta eest nooremale vennale Raúlile võimu üle andnud 84-aastane Fidel talle vastas, lubab aimata, et tema poolt on praegusel valitsusel reformidega jätkamiseks igal juhul roheline tuli.

Raúl Castro teatas augustis, et koondab järgmise 5 aastaga 20 protsenti riigiteenistujatest. Selle kompenseerimiseks lubas ta anda erasektorile avaramad võimalused inimesi tööle võtta.

Hiljuti seedeelundite haigusest tervenenud vanem Castro kutsus Goldbergi Havannasse, et arutleda Atlanticus avaldatud artikli üle, milles kaaluti võimalust, et Iisrael lähitulevikus Iraani vastu rünnaku korraldab.

Soovides manitseda Mahmoud Ahmadinejadi antisemitismist hoiduma, ütles Castro: «Juutide elu on olnud palju raskem kui meil – holokausti kõrval kahvatub kõik muu.»

Kui ajakirjanik küsis, kas ta ütleks sedasama ka Ahmadinejadile endale, vastas Castro: «Ma ütlen seda sulle, et sa need sõnad talle edasi annaksid.»

Castro näis samuti kahetsevat, et ta andis 1962. aasta Kuuba raketikriisi päevil Nõukogude Liidu juhile Nikita Hruštšovile nõu kaaluda tuumarünnakut USA vastu, kui viimane Kuubat peaks ründama.

Goldbergi küsimusele, kas ta oma nõuannet ka tagasivaates loogiliseks peab, vastas endine Kuuba liider nii: «Olles näinud, mida ma olen näinud ja teades, mida ma nüüd tean, polnud asi seda kõike väärt.»

1990. aastatel ütles Castro Havannas endisele USA kaitseministrile Robert McNamarale, et ei kahetse Hruštšovile antud nõuannet. Üldiselt arvatakse, et Kuuba raketikriisi ajal oli maailm tuumasõjale lähemal kui iial enne või pärast seda.

Robert McNamara on väljendanud filmis «Sõjaudu» õudu ja ängistust selle üle, kuidas kolm mõtlevat inimest nagu Castro, Hruštsov ja president John F. Kennedy üldse sellise katastroofi lävepakule jõuda võisid.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles