Tallink, Viking Line ja teised saavad Soomelt 91 miljonit makse tagasi

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev Botnia lahel jääs teed murdmas. Soome riik küsis tallinkilt ja teistelt reederitelt ülemäära maksu, põhjendades seda suuremate kuludega mh jäälõhkumisele.
Tallinki laev Botnia lahel jääs teed murdmas. Soome riik küsis tallinkilt ja teistelt reederitelt ülemäära maksu, põhjendades seda suuremate kuludega mh jäälõhkumisele. Foto: Rootsi rannavalve / AFP

Soome riik peab laevandusfirmadele tagasi maksma kokku 91 miljoni euro jagu veeteede kasutamise maksu, otsustas täna Helsingi kohus. Enammaksutd maksu saavad teiste seas tagasi ka Tallink ja Viking Line.

Kokku 52 reederit nõudis ühise avaldusega kohtule tagasi aastatel 2001-2004 enammakstud veeteede maksu. Toona kehtinud veeteede maksustamise seadus lubas Soomel küsida suuremat tasu rahvusvaheliselt liikluselt kui kodumaiselt, ning seda ka tehti. Soome seisukoht oli, et välisliikluse tõttu on riigi jäälõhkuja kulu jm kulud veeteedele suuremad, seega peavad ka välisliiklusega tegelevad ettevõtted rohkem maksma.

Euroopa Komisjon tegi Soomele märkuse ebaõiglaste tasumäärade kohta juba 2002. aastal ning plaanis kaevata Soome kohtusse. Soome muutis seadust, sestap jäi kohtuskäik ära.

Ülearu makstud veeteede maksu saavad Helsingin Sanomate ja rahvusringhäälingu Yle andmeil tagasi teiste reederite seas ka Viking Line ja Tallink, aga samuti Soome ja Rootsi vahet sõitev Finnlines ning tankereid opereeriv Neste Shipping.

Tallink Grupp ja selle kontserni kuuluvad ettevõtjad AS Hansatee Cargo ja Tallink Silja OY saavad tagasi vastavalt 13,2 miljonit, 0,4 miljonit ja 20,5 miljonit eurot, kokku 34,1 miljonit eurot, teatas Tallink börsile. Viking Line'i teatel saab ettevõte 12,4 miljonit eurot pluss kohtukulud ja intressid. Finnlines loodab tagasi saada 17 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles