BP raport andis tagasilöögi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama Valges Majas.
President Barack Obama Valges Majas. Foto: Charles Dharapak/AP

BP firmasisene raport Mehhiko lahe katastroofi põhjuste kohta sattus otsekohe allhankijate ja USA poliitikute turmtule alla.

«Briti firma on rõõmsasti süü laiali jaotanud ja kandnud hoolt selle eest, et endale saaks kõige väiksem tükk,» oli ühe poliitiku seisukoht.

GP tööohutuse ja -korralduse juhi Mark Bly poolt Ameerika valitsusele esitatud raport tõi esile «terve rea eksimusi», mille tulemusena 20. aprillil 11 inimelu nõudnud õnnetus aset leidis.

BP võttis omaks, et osa süüst lasub nende inseneride õlul, kuid veeretas palju vastutust ka oma alltöövõtjate, plahvatanud platvormi Deepwater Horizoni omaniku Transoceani ja Macando kaevu tsementeerimise eest vastutanud Halliburtoni peale.

Raportis tuuakse ära kaheksa faktorit, mis katastroofi vallandamisel võtmerolli mängisid, nagu näiteks tsemendi nõrkus, puurkaevu disain ja kasutuseelne kontroll, survetestide vale tõlgendamine ning kaitseventiili rike.

Ametist lahkuv tegevjuht Tony Hayward ütles pressiteate vahendusel, et «tragöödia põhjustas terve seeria keerukaid sündmusi, mitte üks konkreetne viga».

Transocean väitis selle peale, et «raport on koostatud BP enda huvisid silmas pidades ning sellega üritatakse üle võõbata Macando juhtumi peapõhjust: BP puurkaevu saatuslikult vigast konstruktsiooni».

«BP üritas puurkaevu projekteerimisel ja ehitamisel igati kulusid kokku hoida, suurendades seetõttu riske – kohati vägagi räigelt,» väitis Transocean.

Halliburton omakorda osutas mitmetele «olulistele puudujääkidele ja ebatäpsustele».

Halliburton on veendunud, et teostas kõik Macando puurkaevuga seonduvad tööd vastavalt BP projektidele ja juhistele ning on koostöölepinguga kõigi raportis sisalduvate süüdistuste vastu kindlustatud.

Valge Maja ütles, et BP dokument kujutab endast vaid osa käimalolevatest uuringutest.

Demokraadist kongressmani ja ühe tulisema BP kriitiku Ed Markey sõnutsi ei ole firma oma raportiga sisuliselt midagi omaks võtnud. «BP on rõõmsasti süü laiali jaotanud ja kandnud hoolt selle eest, et endale saaks kõige väiksem tükk,» ütles Markey.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles