EL keskendub Kaspia mere gaasile

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aserbaidžaani naftaplatvormid Kaspia meres.
Aserbaidžaani naftaplatvormid Kaspia meres. Foto: David Mdzinarishvili / Reuters

Oma pikaajalises energiakavas keskendub Euroopa Liit «strateegiliste partnerluste rajamisele» alternatiivsete tarnijatega nagu Aserbaidžaan ja Türkmenistan.

Konflikt Ukrainas on seadnud suure küsimärgi alla ekspordi usaldusväärsuse Venemaalt, kust tuleb praegu ligi 27 protsenti Euroopas kasutatavast gaasist.

«Ma arvan, et Euroopa on tõesti väsinud sellest, et igal suvel tuleb arutada, kuidas järgmisest talvest läbi tulla,» ütles Financial Timesile Euroopa Komisjonis energia eest vastutav asepresident Maros Sefcovic.

Sefcovic rõhutas vajadust mitmekesistada tarneallikaid lisaks Vene gaasimonopolile Gazpromile. Asepresident on asetanud prioriteediks nn «lõunakoridori» gaasijuhtme, mis hakkab tooma Euroopa kaguossa gaasi nii Kaspia mere piirkonnast kui potentsiaalselt isegi Lähis-Idast.

Lõunakoridori viimane lüli oleks Trans-Aadria gaasijuhe, mis jõuaks otsaga Itaaliasse ja peaks tagama Euroopale 2020. aastaks 10 miljardit kuupmeetrit Aserbaidžaani gaasi aastas.

Sefcovic kinnitas, et on juba pidanud isiklikult läbirääkimisi Aserbaidžaani presidendi Ilham Alijeviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles