Venemaa krediidireiting kukkus rämpsu tasemele

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Siluanov, Venemaa rahandusminister.
Anton Siluanov, Venemaa rahandusminister. Foto: SCANPIX

Ööl vastu laupäeva langetas rahvusvaheline reitinguagentuur Moody's Investors Service Venemaa riigivõlakirjade reitingu tasemelt Baa3 nn spekulatiivsele tasemele Ba1, kusjuures edaspidiseks näeb agentuur negatiivset arengut.

Moody's põhjendas reitingu alandamist Ukraina kriisi jätkumisest tulenevate mõjudega, naftahinna ja valuutakursi langusega, mis vähendavad riigi majanduse niigi nappe arenguvõimalusi. Lähemas perspektiivis on kahtluse all riigi rahanduse tugevus, arvestades, et vähenevad nii valuutavarud, kapital voolab riigist välja ning sissetulekud kuivavad kokku.

Agentuur juhib tähelepanu, et Ukraina konflikt sunnib Venemaa valitsust langetama otsuseid, mis otse või kaudselt takistab välisvõla teenindamist ja õigeaegseid väljamakseid. Negatiivse väljavaate toonitamine viitab võimalusele, et Venemaal on võimalikud edaspidised poliitilised ja majanduslikud vapustused.

Venemaa võimude arvates on nii halva hinnangu taga üksnes poliitika, mis ei arvesta riigi majanduse tegelikku olukorda, vahendas Interfax.

«Pean Moody'se hinnangut mitte lihtsalt äärmuslikult negatiivseks, vaid tuginevaks äärmiselt pessimistlikule prognoosile, mis ei oma tänaseks analooge,»kommenteeris Venemaa rahandusminister Anton Siluanov. «Oletan, et agentuur lähtus reitingu alandamise otsust, langetades ennekõike poliitilistest faktoritest.»

Praegu hoiab maailma suurtest reitinguagentuuridest üksnes Fitch Ratings Venemaale antud hinnangut n-ö investeerimistasemel BBB-. Jaanuari lõpus alandas Standard & Poor's Venemaa valuutatehingute krediidireitingut tasemelt BBB- tasemele BB+.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles