EL uurib Rosatomi Ungari tehingut

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari Paksi linna plaanitavad tuumareaktorid.
Ungari Paksi linna plaanitavad tuumareaktorid. Foto: rosatom.ru

Euroopa Liidu kaks ametkonda on asunud uurima Vene riikliku tuumaenergiafirma Rosatomi diili Ungariga, kirjutab Financial Times.

Ungari sõlmis Rosatomiga kahe 1200 megavatise reaktori konstrueerimise, ehitamise ja hoolduse lepingu detsembris. Leppe detailid on avalikkuse eest salastatud.

Ehkki Euroopa Komisjon ei vastustanud aasta tagasi sõlmitud Venemaa ja Ungari vahelist tuumaenergia-teemalist koostöölepet, on kaks EL agentuuri nüüd asunud uurima selle leppe järelmi ehk detsembris sõlmitud reaktorite ehituslepingu detaile.

Tuumaenergia kasutamist kontrolliv Euratom ei ole seni andnud kasutusluba Paksi linna plaanitud reaktorite tuumakütusele. Financial Timesi allika sõnul viitab Euratom tehnilistele ja finantsilistele küsimustele. Kõik ELis planeeritud tuumaprojektid peavad saama Euratomilt rohelise tule.

Teiseks on asunud Euroopa Komisjoni konkurentsiametnikud uurima seda, et Rosatom sai lepingu ilma väljakuulutatud rahvusvahelise riigihanketa, samuti uuritakse võimalikku riigiabi osutamist ja lepingu juriidilisi küsimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles