Tasub teada – täna on lühendatud tööpäev

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajatel on täna põhjust rõõmustada.
Töötajatel on täna põhjust rõõmustada. Foto: SCANPIX

Töölepinguseaduse kohaselt on neljal päeval aastas kolme tunni võrra lühendatud tööpäev.

Tööandja peab  uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendama kolme tunni võrra, selgitab tööinspektsioon oma kodulehel.

Loetletud riigipühade eelsetel päevadel tööpäeva lühendamine on kohustuslik nii tavapärase kui ka summeeritud tööaja arvestuse korral. Tegu on imperatiivse õigusnormiga, mis erandeid ette ei näe. Isegi asjaolu, et tööandja tööprotsess on katkematu, ei anna alust jätta tööpäeva lühendamata. Töö katkematu protsess on tööandjale teada ja töö korraldamisel peab seda arvestama.

Kui tööpäev algab neil neljal nimetatud riigipüha eelsel päeval ja lõppeb riigipühal, peab tööandja lühendama eelnevat tööpäeva ehk töötaja tuleb kolm tundi hiljem tööle.

Kui tööandja ei lühenda seaduses nimetatud riigipühade eel tööpäeva ja töötaja töötab tavapärase tööpäeva, siis on kolm tundi vaadeldavad ületunnitööna, mis tuleb hüvitada tasulise vaba ajaga või rahas. Töötajal on õigus keelduda vastaval riigipühaeelsel päeval kõnealuse kolme tunni töö tegemisest, kuid tal tuleb sellest tööandjat enne informeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles