Fääri saartele avanes põhjatu Vene lõheturg

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhefarm Fääri saarte rannavetes.
Lõhefarm Fääri saarte rannavetes. Foto: Gareth Phillips / WSJ

Sanktsioonide sõja suurimaid võitjaid võivad olla tillukesed Fääri saared kesk tormist merd poolel teel Islandilt Šotimaale.

Kuna kõnealused 18 saarekest Euroopa Liitu ei kuulu, vihiseid neist ohutult üle nii sanktsioonid kui vastusanktsioonid, kirjutab Wall Street Journal.

Ja nii ongi kalastusest sõltuvatel Fääri saartel Venemaal sisuliselt monopol oma suurima ekspordiartikli – värske lõhe – vallas.

«Me oleme õnnega koos,» säras lõhebrändi Hidden Fjord omanik Atli Gregersen, kes on suutnud rahuldada vaid nelja neist tosinast Vene importijast, kes tema tehase ukse taha kala küsima tulid.

Nagu selgub, on Fääri saared maailma juhtivatest lõhetootjatest ainus, kes Venemaa sanktsioonidest puutumata jäi ning asub piisavalt lähedal, et värsked kalad laeva/veoautoga Venemaale toimetada.

Alates läinud aasta septembrist on Venemaa – 145 miljoni elanikuga lõhet armastav maa – importinud sisuliselt kõik värsked lõhed justnimelt Fääri saartelt (kus elab 50 000 inimest).

Läinud aasta septembrist detsembrini tarnisid Fääri saared Venemaale 79 miljoni dollari eest lõhet – 40 protsenti lõheekspordi koguväärtusest ning kõva tõus aastataguse 7 protsendi pealt.

Nimetatud nelja kuu jooksul oli Venemaale läkitatud värske lõhe hind 25 protsenti kõrgem mujale müüdud samadest kaladest.

«Inimestel on süüa vaja. Venemaal on süüa vaja,» sõnas Fääri saarte peaminister Kaj Leo Holm Johannesen (50) vastuseks kriitikale tema intensiivse lobitöö pärast kalamüügi edendamiseks agressiivse Venemaal suunal.

«Teised võivad mõelda millestki muust, aga meie ei lakka iial toitu tarnimast. Ei iial,» teatas valitsusjuht ja endine kalakaupmees toolil ettepoole kummardudes ja rusikaga vehkides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles