Peep Sooman: ideid valimisteks

Peep Sooman
, Pindi Kinnisvara juhatuse liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Sooman
Peep Sooman Foto: Tairo Lutter

Erakondade valimiskampaania on täies hoos, kuid mõned head ideed on piisavalt kaua laagerdunud, et need poliitikutele järamiseks visata. Loomulikult kinnisvaravõtmes, loomulikult sama naeruväärselt, kui on tänavused sisutühjad valimisreklaamid, kirjutas Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Küttekulud nulli! (Ja Eesti Energia ka)

Kord aastas kõige külmemal kuul maksab riik teie küttekulud kinni, olgu selleks jaanuar,  veebruar või aprill.

Kust tuleb raha? Eesti Energia 2013. aasta kasum oli 160 miljonit eurot. Kui see jagada ümmarguselt 600 000 eluaseme peale, siis saaks selle eest maksta 266 eurot iga majapidamise kohta. Peaks välja tulema küll. Loomulikult tuleb kohendada mõnda seadusepügalat, et liigne (eri)maksukoormus summat ei kahandaks, kuid see on koalitsiooni jaoks vormistamise küsimus.

Püsikulude langus suurendaks inimeste maksevõimet ja stimuleeriks kinnisvaraturgu.

Igaüks on oma laenu sepp!

Põhiseaduse § 19 sätestab, et igaühel on õigus vabale eneseteostusele. Ei näe põhjust, miks erasektoris tegutsevad kommertspangad peaksid piirama inimeste laenuvõimalusi, võttes sellega neilt ära ka võimaluse elada unelmate kodus.  

Seega peaks igal perel olema võimalus võtta isiklik eluasemelaen talle sobivatel tingimustel.

Eesrindliku e-riigina loodaks selleks eraldiseisev laenuportaal www.unelmatekodu.ee, kus saaks lihtsalt ja turvaliselt eluasemelaenu vormistada.

Kui mõni üksik leibkond teeb ka valearvestuse, siis loomulikult lasub vastutus kohustuste ees ainult tal endal, samas suureneks hüppeliselt tööhõive laenude sissenõudmissektoris – juristid, advokaadid, inkassofirmad, kohtutäiturid ning pankrotihaldurid leiaksid vahepeal kiratsema läinud ärid jälle õilmitsemas ning ühiskondlik tasakaal säilib. Ajutisi võnkeid siluda ning pankade riske maandada aitab riiklik stabilisatsioonifond.

Tarbijakeskne laenuturg stimuleeriks kinnisvaraturgu märkimisväärselt ning sellega kaasnev ülikiire hinnatõus suurendaks oluliselt nii riigi SKP-d kui ühiskonna jõukustaset.

Väikelinnad teemaparkideks!

Nagu hirmu külvanud Pääsküla prügilast sai kaunis rohekuppel, nii muudame raskustesse jäänud väikelinnad rahvusvahelisteks teemaparkideks.

Õhime väikelinnade unarusse jäänud kortermajad, kolime sealsed elanikud suurematesse linnadesse, kaotame sotsiaalse kihistumise ning tööpuuduse, samal ajal lahendame seeläbi tööjõupuuduse suuremates majanduslikes tõmbekeskustes.

Läbirääkimisi rahvusvaheliste investoritega saab alustada juba päev pärast valimisi.

Rääkimata kohalike probleemide lahendamisest, suurendaks projekt «Teemapark» oluliselt otseinvesteeringuid Eestisse, samuti välisturistide osakaalu ning nende poolt Eestis kulutatud raha hulka.

Mõned teemapargiideed:

•    põhjapoolkera suurim loomaaed;

•    tippspordikeskus potentsiaaliga muutuda orgaaniliselt olümpiaküla mastaapidega sporditsentrumiks;

•    Baltimaade ja Lääne-Venemaa konverentsikeskus (vt ka Poznan Congress Center, pcc.mtp.pl/en);

•    hasartmängude- ja meelelahutuskeskus;

•    maksuparadiis.

Maa väärtus neis piirkondades kasvaks kolossaalselt.

Pensionäride küla!

Kulud söövad pensioni? Sõbranna elab 20 kilomeetri kaugusel? Tunned, et oled noortele jalgu jäämas? Jõuaksid veel tööd teha, ent konkurents lämmatab?

Lahenduseks on väikelinnade õhkimise ning tühjendamisega seotud teemaparkide kõrvale rajatavad pensionäride külad, mis luuakse olemasoleva elamufondi osalise säilitamisega ning energiasäästlikumaks muutmisega.

Suurte tulude tagamiseks peab teemapargiga olema hõivatud igapäevaselt sadu, kui mitte tuhandeid inimesi – koristajad, valvurid, piletimüüjad, loomatalitajad, toolinihutajad jt. Seda kõike saavad teha pensionärid, kelle ootused sissetulekutele pole erinevalt noortest eriti agressiivsed.

Pensionäride küla on all-in-one-lahenduseks nii noortele kui vanadele, nii riigile kui ettevõtjatele, rääkimata pensionäridest endist.

Edumeelsed noored ei pea enam kortermajade renoveerimisel võitlema keskmisest madalama sissetulekuga pensionäride vastasseisuga. Pensionäridel tekib oma kommuun, kus nende sõna maksab!

Riik saab pensionäride tööhõivet ja sissetulekuid suurendades külmutada pensionid ning suunata vaba raha teemaparkide arendamisesse, piirkonna ettevõtjatel oleks kasutada kontsentreeritud soodne tööjõud.

Jõudu tööle!

PS. Autor soovib toonitada, et antud artiklis tögati ainult poliitikuid ja nende mannetuid katseid inimesi lollitada.

Artikkel ilmus Postimehe Kinnisvara ja ehituse erilehes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles