Enesetapud röövivad Jaapani majanduselt miljardeid dollareid

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutu mees. Pilt on illustratiivne.
Kodutu mees. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Jaapani valitsuse teatel kaotab riik depressiooni põdejate ja enesetapjate tõttu igal aastal 2,7 triljonit jeeni ehk 32 miljardit USA dollarit.

Summa on saadud ravikulude ja saamata jäänud palkade kokkuliitmisel, teatab BBC News.

Mullu võttis endalt elu 32 000 Jaapani elanikku, mida peaminister Naoto Kan majandusliku ja emotsionaalse allakäigu märgiks peab. Valitsus on seadnud endale eesmärgiks enesetappude arvu vähendada ja algatab selleks kampaania, milles astub üles kohalik jalgpallikuulsus.

Terviseministeeriumi teatel näitab probleemi tõsidust see, et suitsiidide arv püsib juba 12 järjestikust aastat üle 30 000.

Peaminister Kani hinnangul näitab see, et inimeste majanduslik seis on halb ja nad on õnnetud. «Enesetappudel on palju põhjusi. Nende arvu vähendamine oleks üks viis jõudmaks ühiskonnani, kus on minimaalselt õnnetuid inimesi,» arvas Kan.

Paraku takistab depressiooni põdejate aitamist Jaapani traditsiooniline ellusuhtumine, mis väärtustab stoilisust ja konsensuse otsimist ning näeb psüühikahäireid häbimärgina.

Tegu on esimese korraga, mil suitsiidide arvu poolest maailmas esirinnas olev Jaapan selleteemalist statistikat avaldab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles