USA ja Briti luure suudavad pealt kuulata suurt osa maailma mobiiliühendustest

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edward Snowden
Edward Snowden Foto: SCANPIX

Vilepuhuja Edward Snowdeni lekitatud materjalide kohaselt murdsid USA luureorganisatsiooni NSA spetsialistid ja nende briti kolleegid sisse maailma suurima SIM-kaartide tootja Gemalto sisevõrku ning varastasid krüptovõtmed, mida kasutatakse ülemaailmselt telefoniühenduste turvamiseks, kirjutab The Intercept.

Sissemurdmine, mida kirjeldati detailselt Briti luureorganisatsiooni Government Communications Headquarters (GCHQ) 2010. aastal koostatud dokumentides, annab USA ja Briti luurele võimaluse salaja jälgida suurt osa maailma mobiilivõrkudes toimuvast suhtlusest, seejuures kehtib see nii kõnede kui ka andmeside kohta.

Rünnaku ohvriks langenud Gemalto on Hollandi päritolu rahvusvaheline suurettevõte, mis varustab SIM-kaartidega rohkem kui 450 telekomioperaatorit üle maailma. Firma klientide seas on näiteks ka USA ettevõtted AT&T, T-Mobile, Verizon ja Sprint. Aastas üle 2 miljardi SIM-kaardi tootva firma sloganiks on "Turvalisus olla vaba".

Varastatud krüptovõtmetega on luureorganisatsioonidel võimalik mobiilivõrke jälgida, ilma, et selleks oleks tarvis telekomifirmadelt või välisriikide valitsustelt luba küsida. Samuti ei jää salajasest jälgimisest mobiilivõrgu haldajale järele mingit jälge.

Gemalto ei olnud enda süsteemidesse sisse tungimisest ega oma töötajate järgi spioneerimisest teadlik.

"Ma olen väga häiritud ja mures, et selline asi juhtus," ütles Gemalto asepresident Paul Beverly Interceptile.

"Minu jaoks on kõige olulisem asi mõista, kuidas täpselt seda tehti, et me saaks võtta kasutusele vajalikud meetmed, et see ei saaks kunagi enam korduda. Samuti on oluline, et see ei mõjutaks meie telekomioperaatoritest kliente, kes on meid mitmeid aastaid usaldanud."

USA kodanikuõiguste liidu peatehnoloogi Christopher Soghoiani sõnul on krüptovõtmete olemasolul side lahtimuukimine triviaalne asi.

"Telefoniühenduste turvalisusele on tegu halva uudisega. Väga halva uudisega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles