Harju Maakohus: Moskva Pank manipuleeris Krediidpangaga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kluge
Andrus Kluge Foto: Erik Prozes / Äripäev

Harju Maakohus tegi neljapäeval otsuse Moskva Panga hagis Krediidipanga nõukogu esimehe Andrus Kluge vastu väidetavalt ebaõigete andmete ümberlükkamise nõudes, leides, et Moskva Pank soovis Krediidipanga aktsionärina erinevatel viisidel korduvalt saada ligipääsu Krediidipanga klientide pangasaladusega kaitstud andmetele.

Kohus leidis samuti, et Krediidipanga nõukogu, mille viiest liikmest neli olid Moskva Panga töötajad, tegevus toimus Moskva Panga, aga mitte Krediidipanga huvides ning et Moskva Pank avaldas pangasaladuse avaldamiseks erineval viisil survet Krediidipanga töötajatele ja juhatuse liikmetele, teatas Krediidipank.

Kohus luges tõendatuks, et Moskva Pank tegi Krediidipanga vastaseks tegevuseks koostööd kriminaalkorras süüdi mõistetud Oleg Smoli ja Indrek Põdraga ning kasutas Oleg Smolit ja Indrek Põtra ligipääsu saamiseks Krediidipanga pangasaladusele.

Kohtus leidis tõendamist samuti see, et Moskva Panga president Mihhail Kuzovlev ähvardas koostööst keeldumise tõttu Moskva Pangaga ära rikkuda Kluge elu.

Krediidipanga nõukogu esimees Kluge ütles kohtuotsuse kommentaariks, et kõik kohtu poolt hinnatud asjaolud ning tõendid olid teada ka Finantsinspektsioonile (FI). «On teadmata, kas ja kuidas FI on neid hinnanud - FI käsitluse kohaselt on kõik andmed, mis puudutavad Moskva Panga sobivuse hindamist FI poolt konfidentsiaalsed ja kaetud järelevalvesaladusega. Samas on kohtu tuvastatud asjaolude pinnalt selge, et Moskva Pank ei vasta ELi ja Eesti õiguse alusel nõuetele, millele peaks vastama pangas kontrollivat osalust omav isik.»

Harju Maakohus ja FI on samu asjaolusid hinnates jõudnud vastupidisele tulemusele. FI ei ole leidnud Moskva Panga tegevuses mingeid rikkumisi. «Miks eelistab FI oma tegevuses Moskva Panga huve Krediidipanga hoiustajate ning väikeinvestorite huvidele,» küsib Kluge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles