Eesti kõige olulisem erakapitalist on riik

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KredExi juht Andrus Treier
KredExi juht Andrus Treier Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ühel veebruarikuu õhtupoolikul kaheksa aastat tagasi pandi ühes New Yorgi Park Avenue kalleimas kvartalis mõneks ajaks liiklus kinni. Põhjuseks oli maailma suurima erakapitalifirma Blackstone asutaja ja juhi Stephen Schwartzmani 60. sünnipäeva pidu, kus osalesid maailma rahamaailma vägevad Donald Trump, JPMorgan Chase’i juht Jamie Dimon, Goldman Sachsi juht Lloyd Blankfein ja paljud teised.

Tantsumuusika tuli Rod Stewartilt ja õnnesoovilaulu esitas R&B staar Patti LaBelle. Pidu ei kajastanud mitte ainult seltskonnaajakirjandus, vaid ka tõsised majandusväljaanded. The New York Times kirjutas juba paar nädalat varem, et Schwartzmani peo kohta liigub rohkem kuuldusi kui tema tehingute kohta.

Ameerika finantsturgudel on erakapitalifirmadel (private equity) väga suur tähtsus ja fondijuhtidel, keda kutsutakse tänapäeva magnaatideks, on rahamaailmas suur mõjuvõim. Finantsajakirjanikud David Carey ja John E. Morris nimetasid Schwartzmani kapitalikuningaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles