Nafta hind kukub järsult

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaga kauplemine New Yorgi kaubabörsil.
Naftaga kauplemine New Yorgi kaubabörsil. Foto: SCANPIX

Nafta hind kukkus täna järsult, sest USA toornafta laoseis kasvas eelmisel nädalal oodatust rohkem ning spekulatsioonidest, et Saudi Araabia naftatoodang on kasvanud.

Ameerika naftainstituudi andmetel kasvas USA toornafta laoseis möödunud nädalal 14,3 miljoni barreli võrra.

«Laoseis oli päästikuks, mis põhjustas järsuks korrektsiooniks alla,» selgitas Reutersile Saksamaa suurpanga Commerzbank naftaanalüütik Carsten Fritsch. «Fookus on taas ületootmisel ning küsimus on kui kaua see kestab,» lisas ta.

Viimasel kuul on nafta hind kerkinud ning selle põhjuseks pole mitte laoseis, mida turud reeglina hoolega jälgivad, vaid USAs töötavata naftapuuraukude arv, mida avaldatakse igal reedel.

Konsultatsioonifirma PIRA ennustab, et Saudi Araabias võis naftatootmine kasvada peaaegu 10 miljoni barrelini ööpäevas. Raporti kohaselt eelistab Saudi Araabia võidelda turuosa nimel ning hinna tõstmiseks mitte vähendada toodangut.

Kella kuue ajal õhtul oli Brenti nafta hind langenud 3,2 protsenti 58,60 dollarini barrel ning peamiselt USAs jälgitav WTI koguni 4,2 protsenti 49,94 dollarini barrel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles