Kreeka esitas taotluse laenude pikendamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipud Ateenas pilvelõhkuja ees.
Euroopa Liidu ja Kreeka lipud Ateenas pilvelõhkuja ees. Foto: Alkis Konstantinidis / REUTERS

Kreeka esitas täna ametliku taotluse laenude pikendamiseks, mis annaks riigile aega viia ellu plaanitavad kasinusvastased reformid.

Kreeka meedia teatel taotleb Kreeka kuuekuulist laenupikendust. «Saabus Kreeka taotlus kuuekuuliseks pikenduseks,» teatas eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem sotsiaalmeedia vahendusel.

Eurogrupi rahandusministrid kohtuvad Eesti aja järgi homme kell 16 erakorraliselt, et taotlust arutada.

Kas taotluses on Kreeka nõustunud senise laenuprogrammiga kaasas olnud kasinusmeetmetega, ei ole teada.

Kreeka soovib, et Euroopa Liidu liikmesriigid võimaldaksid riigile sildfinantseerimist. Kreeka on öelnud, et soovib keskenduda maksudistsipliini parandamisele ja korruptsiooniga võitlemisele.

Samuti soovib Kreeka pidurdada erastamist, sest kiirkorras riigivara müümine ei paku valitsuse hinnangul eelarvele loodetud vahendeid, soovib sisenõudluse parandamiseks tõsta miinimumpalka ning vähendada kärpeprogrammi negatiivset mõju nõudlusele kavatsetust väiksema eelarve primaarülejäägiga.

Kuivõrd sellised lahendused on vastuolus võlausaldajatega kokkulepitud tingimustega, ongi Kreeka palunud sildfinantseerimist, mis ajutiselt ei tuleks koos nõuetega reformideks. Saksamaa on sellisele ettepanekule seni väljendanud kategoorilist vastuseisu.

Kreeka abiprogramm lõpeb 28. veebruaril ning riigil on vaja selleks ajaks laenuandjatega 240 miljardi eurose laenuprogrammi osas uus kokkulepe saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles