Advokaat maksuameti tegevuse seaduslikkusest: sõltub, kuidas autod leiti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemiste keskuse parkla.
Ülemiste keskuse parkla. Foto: Peeter Langovits

Maksuameti tegevuse seaduslikkus oleneb sellest, kuidas on need ametiautod leitud, sõnas Soraineni vandeadvokaat Tanel Molok. 

«MTA tegevuse seaduslikkus oleneb eelkõige sellest, kuidas on need õnnetud autod üles leitud, mida spordiklubide parklates pildistati,» ütles Molok.

Ta tähendas, et kui MTA ametnikud pildistasid juhuslike spordiklubide parklaid ja leidsid sealt hea õnnega need huvipakkuvad autod üles, siis võib tõesti öelda, et keegi ei keela avalikus kohas pildistamist. Kui aga MTA on jõudnud nende autodeni sihipärase jälitamise tulemusena, tekib tõsine kahtlus selliste meetmete seaduslikkuses. «Sellise varjatud jälitustegevuse jaoks maksumenetluses kohta ei ole,» ütles vandeadvokaat.

Teine küsimus  MTA tegevuse seaduslikkusest seondub sellega, et autosid jälgides teostab MTA nii-öelda reaalajas kontrolli ehk on maksumaksja tegevuse luubi alla võtnud enne kui asjakohaste maksude deklareerimise tähtaeg on saabunud. «Riigikohus on küll põhimõtteliselt kinnitanud, et MTA võib sellisel viisil kontrolle läbi viia, kuid seda vaid hästi põhjendatud juhtudel,» ütles Molok. Hetkel avalikkuses toimuvas debatis on välja toodud vaid üldised põhjendused, mida iseenesest ei saa sellise kampaania läbiviimiseks piisavaks pidada.   

«MTA kirjade adressaatide lohutuseks võib öelda, et üksnes auto parkimisest spordiklubi parklasse ei saa teha järeldust, et autot kasutatakse kindlasti ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil,» tähendas ta. Mitte keegi ei saa keelata parkimist spordiklubi parklas kliendikohtumiste, äriühingu jaoks vajalike kaupade soetamise või muude ettevõtlusega seotud tegevuste ajaks.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles