Haridusministeerium rikkus lennupileteid ostes seadust

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Riigikontroll tuvastas oma auditiga, et sarnaselt 2008. aastale rikkus haridus- ja teadusministeerium riigihangete seadust ka mullu, kui ostis ilma hanketa reisiteenuseid.


Riigihangete seadus kohustab korraldama riigihanke menetluse, kui asjade ja teenuste maksumus on 40 000 eurot ehk 625 864 krooni. Riigikontroll tuvastas ministeeriumi eelmise aasta raamatupidamist auditeerides, et ministeerium on aruandeaastal maksnud kolmele reisikorraldajale kokku 2 705 571 krooni, sh 1 776 204 lennupiletite eest. Reisiteenuse ostmiseks seaduses ettenähtud riigihanke menetlust korraldatud ei ole. Sama tähelepaneku tegi riigikontroll ka eelmisel aastal.

Haridus- ja teadusministeeriumi siseaudiitorid tuvastasid, et võrreldes eelmiste aastatega on ministeeriumi üksustes paranenud riigihangete korraldamine ning riigihanke aruannete esitamine riigihangete registrile, kuid siiski on riigihangete seaduse vastu 2009. aastal eksinud 26 valitsemisala asutust.

Selgus, et riigihangete registrile ei ole esitatud suurel hulgal aruandeid – 21,7 miljoni krooni ulatuses tehtud ostude ja tellitud teenuste kohta ning hilinemisega on esitatud riigihanke aruandeid kokku summas 4,1 miljoni krooni eest tehtud ostude kohta.

Riigikontroll soovitab edaspidi korraldada reisiteenuste ostmiseks riigihanke seaduses ettenähtud hankemenetlus ning tugevdada ministeeriumi järelevalvet riigihangete seaduse täitmise üle nii ministeeriumis kui ka allasutustes.

Ministeerium teatas oma vastuses, et võtab riigihangete paremaks korraldamiseks tööle riigihanke spetsialisti, kelle ametiülesannete hulka kuulub muu hulgas ka haldusala koolide ja asutuste kontroll ja nõustamine riigihangete küsimuses. Ministeerium planeerib reisiteenuste ostmiseks korraldada riigihanke seaduses ettenähtud hankemenetluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles